Trudnice oprez – viroza vreba!

Trudnica ste i sretni ste što vas je ove godine zaobišla gripa. Oprez! Još uvijek je velika mogućnost da će vas nešto od toga ipak zahvatiti…

Trudnica ste i sretni ste što vas je ove godine zaobišla gripa. Ili barem viroza s povišenom tjelesnom temperaturom i svim onim neugodnostima koje idu uz to.

Oprez! Još uvijek je velika mogućnost da će vas nešto od toga ipak zahvatiti.

Sezona gripe i uopće respiratornih infekcija ima nekoliko „pikova“ tijekom godine, napose tijekom zimskih mjeseci i u našem podneblju još nije završila. Zato, ako ste izmakli prvom naletu ovih bolesti, još uvijek je tu i njihov drugi val.

Trudnoća je po svemu drugačije stanje, pa i po prijemčljivosti za respiratorne infekcije i njihovo liječenje. Zašto? Upravo o tome ćemo u nastavku.

Trudnica ima veće šanse oboljeti od raznih infekcija, pa tako i od respiratornih, jer je njezin imunološki sustav tijekom trudnoće promijenjen, zapravo oslabljen. Zato je naglasak na prevenciji, dakle mjerama kojima je cilj spriječiti oboljevanje.

Kao mjere prevencije od respiratornih infekcija (u trudnoći), savjetuje se:

  • izbjegavati boravak u zatvorenim prostorijama s mnoštvom ljudi, koje se ne provjetravaju, koje su zadimljene i slično,
  • često prati ruke i uopće svakodnevnoj higijeni posvetiti potrebnu pažnju,
  • pri izlasku iz toplog doma dobro se obući i uopće zaštiti od hladnoće,
  • uvijek biti u suhoj odjeći i obući (npr. pri igranju na snijegu, što u pravilu rezultira mokrim čarapama, rukavicama ili drugim odjevnim predmetima obavezno se čim prije presvući u suho),
  • primjereno se hraniti i piti dovoljno tekućine (nezaslađenog čaja primjerice i drugih toplih napitaka bez dodatnog šećera),
  • izbjegavati kontakte s članovima kućanstva, obitelji, prijateljima, … koji su bolesni,
  • dovoljno, kvalitetno i udobno spavati te
  • baviti se redovito odmjerenom tjelovježbom.

A ako vas ipak zahvati viroza, povišena tjelesna temperatura, … gripa? A trudnica ste?

Prva pomoć su uobičajene mjere koje se i inače preporučaju kod prvih simptoma prehlade: dovoljno spavati, piti više tekućine i često se tuširati (uobičajene, „narodne“ metode za snižavanje povišene tjelesne temperature), zatim koristiti kapi za nos na bazi morske vode ili fiziološke otopine (kod simptoma „začepljenog“ nosa; kupiti u ljekarni), u jelovnik uvrstiti domaću kokošju juhu (još jedan „narodni“ recept).

Ako se tjelesna temperatura ne snizi do normalnih vrijednosti za trudnicu i ako se pojavi glavobolja, trudnica smije uzeti i neke lijekove. Npr, paracetamol, kojega i Belupo ima u svom portfelju.

Ako uz sve navedeno kroz 2-3 dana ne bi bilo poboljšanja, ako bi se simptomi pogoršavali i ako bi opće kliničko stanje trudnice bilo naočigled lošije, tada je potrebno javiti se nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine, radi dijagnostičke obrade i daljnjeg liječenja, možda i u bolničkim uvjetima.

Za kraj, ono što je trudnicama uvijek prvo pitanje – ima li njena povišena tjelesna temperatura, njena prehlada, gripa, … utjecaj na njeno nerođeno dijete?

U pravilu ne, jer se odmah počne s liječenjem (pa i unaprijed spomenute preventivne i mjere samopomoći su zapravo vrste liječenja), a metode i lijekovi koje danas trudnice uzimaju sigurni su za primjenu u trudnoći.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika