Trudnoća u doba korone

Trudnica zaražena s COVIDom-19 može virus prenijeti na plod, no prema dosadašnjem znanju, novorođenče se najčešće brzo i dobro oporavi.

O COVIDu-19, virusu koji je ove godine, figurativno rečeno zaustavio cijeli Svijet, do sada se već mnogo zna, napokon, na pragu smo izuma cjepiva protiv ovog virusa. No, nepoznanica je i dalje dosta. Jedna od tih je i kako COVID-19 djeluje na trudnicu, odnosno kompromitira li trudnoću, utječe li na plod i tako dalje. Jedinstvenih protokola za skrb trudnice s COVIDom-19, ili pod sumnjom na infekciju s COVIDom-19 nema. U takvim se slučajevima najčešće kao osnova na temelju koje će se planirati postupanje kao orijentir uzimaju preporuke svjetski priznatih institucija, koje se onda prilagođavaju. Razmotrit ćemo što u vezi trudnoće i COVIDa-19 preporučuje Nacionalna zdravstvena službe Velike Britanije. Ove preporuke su izdane u kolovozu ove godine i predstavljaju zadnje razmišljanje struke o ovoj tematici.

 Nema dokaza veće ugroze trudnice zbog infekcije s COVID-19

Ono što do sada znamo o COVIDu-19 je da u zdravih trudnica najčešće ne izaziva težu kliničku sliku, niti ga se može povezati sa spontanim pobačajima. Trudnica zaražena s COVIDom-19 može virus prenijeti na plod, no prema dosadašnjem znanju, novorođenče se najčešće brzo i dobro oporavi.

Trudnice su općenito sklonije infekcijama. Ranije smo bili detaljno pisali kako je sinonim za trudnoću, a to je „drugo stanje“, zapravo vrlo praktičan, jer su u trudnoći normalne neke promjene koje bi izvan trudnoće zahtijevale drugačiji pristup itd. Tako je organizam trudnice, zbog mnogih promjena i na imunološkom sustavu, prijemčljiviji za razne infekcije, pa tako i za COVID-19.

COVID-19 spada u grupu respiratornih virusa, zaraza kojima je veća u hladnijim godišnjim dobima. No kako o ovom virusu postoji još mnogo nepoznanica, nije jasno slijedi li njegova veća pojavnost i u trudnica u jesen i zimu u našem podneblju, kao što je to slučaj s virusom uzročnikom gripe. Zato se zapravo preporuča pridržavanje uputa koje su općenite i koje su postavljene ranije.

 Preporuke za trudnicu koja ima simptome COVID-19 infekcije

O simptomima COVID-19 infekcije pisali smo ranije i ovdje, a svakodnevno ih čitamo i slušamo kroz razne medije. Tako, ako trudnica bilo koji od mnogih i nespecifičnih simptoma koji se povezuju s COVID-19 infekcijom primijetit kod sebe, preporuča se:

  • ostati kod kuće, u tzv. samoizolaciji i telefonski o simptomima obavjestiti i nadležnog liječnika opće/obiteljske medicine i ginekologa kod kojega se kontrolira. S ginekologom će se dogovoriti o daljnjim kontrolama, o tome kako postupiti ako se razviju neki simptomi povezani s trudnoćom (primjerice, vaginalno krvarenje, bolovi u trbuhu i slično), te
  • čak i ako nema jasnih epidemioloških pokazatelja kako bi se radilo baš o COVIDu-19, preporuča se obaviti testiranje.

Ne paničariti – ako tekst letimično pregledate, onda je ovdje važno (ponovno) pročitati prethodni odlomak.

 A kakav će biti porod trudnice sa sumnjom ili dokazanom COVID-19 infekcijom?

Medicinsko osoblje pridržavat će se svih propisanih mjera (zaštitna odjeća i ostali dodaci) – ovo je univerzalno. Također, izvor kojega u ovom tekstu navodimo, smatra kako sam način poroda, vaginalni ili operativni, nema veze s mogućom ili dokazanom COVID-19 infekcijom u trudnice, nego je određen drugim čimbenicima, tj. standardnim opstetričkim indikacijama. Smatra se i kako budući otac također smije prisustvovati porodu, poštujući sve propisane mjere opreza.

Važno je, međutim, istaknuti i sljedeće. O načinu poroda i prisustvu budućeg oca na porodu, te zapravo općenito o postupanju s trudnicom sa sumnjom na infekciju s COVID-19 ili dokazanom COVID-19 infekcijom, odlučuju nadležna državna tijela, zatim nadležne zdravstvene ustanove, napokon i nadležni primarni ginekološki tim.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika