Uz Svjetski dan stanovništva

U mjesecu srpnju obilježava se Svjetski dan stanovništva, ustoličen od strane Programa za demografiju Ujedinjenih naroda, 1989. Od tada se 11. srpnja svake godine u cijelom svijetu posebno obilježava ovaj dan…

U mjesecu srpnju obilježava se Svjetski dan stanovništva, ustoličen od strane Programa za demografiju Ujedinjenih naroda, 1989. Od tada se 11.srpnja svake godine u cijelom svijetu posebno obilježava ovaj dan, na način da se posebno ističu demografski pokazatelji u matičnoj državi i u svijetu.

Prema statističkim podacima za 2015/2016. (do svibnja 2016.), danas u svijetu živi blizu 7.5 milijardi ljudi, dnevno se rađa blizu 340 000 djece, dnevno umire oko 140 000 ljudi, pa se svjetska populacija dnevno poveća za oko 190 000 ljudi.

Na globalnoj razini, rast svjetske populacije proizvodi globalne probleme i diktira projekte i akcije za rješavanje istih. Ponajprije se to odnosi na ekonomiju, obrazovanje i gospodarstvo. Probleme u okviru nabrojenoga ponajprije će osjećati nerazvijene zemlje.

Gdje smo u svemu tome mi?

Težimo biti u društvu razvijenog svijeta, djelomično to i jesmo. Međutim, kada je riječ o demografiji, s nekim demografskim pokazateljima ne možemo biti zadovoljni.

Danas RH ima nešto preko 4 200 000 stanovnika (ne računajući imigrante iz migrantske krize s kojom je cijeli svijet suočen unazad oko godinu dana), što je oko 0.06% svjetske populacije. Blizu 60% stanovništva živi u urbanim krajevima, a srednja životna dob je oko 45 godina. Ono što je zabrinjavajuće je negativan prirodni prirast.

Ono što nas također ne veseli je i nezanemariv broj žena koje se odlučuju na namjerni pobačaj, kao i još uvijek nedovoljna osvještenost o metodama odgovornog planiranja obitelji, što uključuje i metode kontracepcije.

Na ovim stranicama ranije je u više navrata pisano o metodama kontracepcije, o najprimjerenijim metodama kontracepcije s obzirom na životnu dob žene, o namjernom pobačaju i slično. Tekstovi su odlično prihvaćeni, međutim iz svakodnevnog rada, vidimo kako nepoznanica i nedoumica ima napretek.

Zato mislimo kako ima razloga vjerovati u uspjeh nekih budućih inicijativa i akcija u kojima će se isticati važnost odgovornog ponašanja prema sebi, partneru, obitelji i društvu, s naglaskom na brizi za reprodukcijsko zdravlje. S time jesmo i bit ćemo ukorak sa svjetskim trendovima, kao što smo to oduvijek.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika