Angina pektoris- 2. Dio

U liječenju angine pektoris koriste se lijekovi iz skupine beta blokatora, antagonista kalcijevih kanala,  antiagregacijska terapija (acetilsalicilna kiselina), nitrati dugog i kratkog djelovanja koji ublažavaju simptome angine pektoris (djeluju vazodilatatorno). Nitroglicerin koji se koristi u obliku tablete ili spreja aplikacijom sublingualno (pod jezik) može se koristiti  više puta u tijeku dana za suzbijanje simptoma angine pektoris. Djelovanje mu nastupa već nakon nekoliko sekundi i traje do pola sata. Bolesnik treba sjediti ili ležati jer nitroglicerin dovodi do pada arterijskog tlaka.

Veoma je važna kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika, a tu spada liječenje arterijske hipertenzije, povišenih lipida u krvi, šećerne bolesti i primjena zdravih životnih navika koje su usmjerene na prevenciju kardiovaskularnih bolesti:

zdrave prehrambene navike (mediteranski tip ishrane)

tjelesna aktivnost (redovita, umjerena, trajanja minimalno 30 minuta)

kontrola stresa (izabrati odgovarajuće tehnike relaksacije)

održavati tjelesnu težinu u granicama normale, odnosno reducirati tjelesnu težinu u slučaju pretilosti

prestati pušiti, izbjegavati konzumaciju većih količina alkoholnih pića

Sve su to postupci kojima se sprečava razvoj ateroskleroze. Bolesnici trebaju redovito uzimati propisanu terapiju. Bolesnike s anginom pektoris medicinski tim treba educirati o terapiji i kontroli kardiovaskularnih čimbenika rizika.

Prilikom izlaganja hladnoći, bolesnik treba biti primjereno obučen, zaštiti se što više od hladnog vremena. Također treba ljeti biti oprezan u klimatiziranim prostorima, u slučaju ulaska u more ili jezero, rijeku, pažljivo i postepeno ulaziti u vodu kako bi se tijelo prilagodilo promjeni temperature. Treba izbjegavati obilne i teške obroke.

Bolesnici koji uzimaju lijekove za erektilnu disfunkciju, trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom da li smiju i dalje koristite lijekove te skupine zbog većeg kardiovaskularnog rizika i što ti lijekovi uz nitroglicerin mogu dovesti do naglog pada arterijskog tlaka (nikako ih ne uzimati zajedno s nitroglicerinom).

Medikamentozna terapija, kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika uz primjenu zdravih životnih navika, te redovite kardiološke kontrole, anginu pektoris će održavati stabilnom i spriječit će  njezinu daljnju progresiju u teže oblike ishemijske bolesti srca i nastanka infarkta miokarda.

U slučaju promjene učestalosti, karaktera, intenziteta simptoma angine (simptomi angine se iznenada mijenjaju, javljaju se i prilikom odmaranja ili spavanja, odnosno bez psihofizičkih opterećenja, traju duže od uobičajenog ili ako ne popuštaju na nitroglicerin, javljaju se učestalije, nepredvidljivo) , bolesnik se treba odmah javiti liječniku, odnosno pozvati hitnu pomoć  jer je povećan rizik nastanka infarkta miokarda.  Nitroglicerin bolesnik treba uvijek imati kod sebe.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika