Kuhinjska sol i visoki krvni tlak

Smanjenje unosa soli ključno u liječenju arterijske hipertenzije. Podravkin Salut je jedinstvena, alternativna mješavina mineralnih soli koja sadrži 35% manje natrija nego kuhinjska sol.

Rezultati istraživanja pokazuju visoki prosječni prehrambeni unos kuhinjske soli u suvremenom društvu koji iznosi do 10,7 grama dnevno. Ova količina soli je dvostruko veća od dozvoljenog i peterostruko veća od fizioloških potreba. Možemo slobodno kazati da danas imamo globalnu epidemiju visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli i epidemiju arterijske hipertenzije.

Globalna prevalencija arterijske hipertenzije

Prema literaturnim podacima globalna prevalencija arterijske hipertenzije u odrasloj populaciji je 30 – 45% širom svijeta uz manje razlike između pojedinih regija. Prevalencija arterijske hipertenzije također raste s dobi, više od 60%  hipertoničara je u dobi iznad 60 godina. U dobnoj skupini od 75 i više godina gotovo 75% su hipertoničari.

Arterijska hipertenzija je učestalija u muškaraca nego u žena. Prema tome, visoki krvni tlak jedan je od  važnih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Ako se usporede rezultati ranije objavljenih studija  s rezultatima novijih studija vidi se povećanje incidencije arterijske hipertenzije u općoj populaciji. Razlozi za ovo povećanje incidencije su vjerojatno višestruki, od sve većeg udjela osoba starije dobi u razvijenim zemljama svijeta, nedostatka redovite tjelesne aktivnosti do nezdrave prehrane i visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli. Arterijska hipertenzija poznati je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne događaje kao što su moždani udar, koronarna bolest srca, zatajenje srca, bolest perifernih arterija i bubrežno zatajenje.

 Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na arterijsku hipertenziju

Rezultati brojnih istraživanja potvrđuju da je visoki prehrambeni unos kuhinjske soli glavni uzrok visokog krvnog tlaka tj. arterijske hipertenzije. Zbog toga liječnici hipertoničarima savjetuju smanjenje unosa kuhinjske soli uz antihipertenzivnu terapiju. Pacijenti često postavljaju pitanje o utjecaju soli na krvni tlak. Kuhinjska sol (natrijev klorid) djeluje na povišenje krvnog tlaka preko natrija koji zadržava tekućinu u tijelu. Svaki gram natrija zadržava 70 mililitara vode, što je više natrija u krvi to je više tekućine u tijelu i veći je cirkulacijski volumen. Osim toga,  previše natrija u tijelu ima i druge štetne učinke i to na probavnom sustavu. Povećanje cirkulacijskog volumena uz smanjenje rastezljivosti arterija zbog aterosklerotskih promjena stijenke arterija sigurno dovodi do povišenih vrijednosti krvnog tlaka.  S jedne strane natrij kao glavni sastojak kuhinjske soli dovodi do povišenja krvnog tlaka, a s druge strane kalij dovodi do snižavanja krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala povezanost između povišenog krvnog tlaka i većeg unosa kuhinjske soli čak i kod ispitanika koji su unosili veće količine kalija. Istraživanje provedeno u Engleskoj pokazalo je povezanost povećanog unosa  kuhinjske soli iznad dnevnog prosjeka s povišenjem sistoličkog krvnog tlaka. Kod povećanje unosa soli za 7 grama iznad prosjeka utvrđeno je povišenje sistoličkog krvnog tlaka za 3,7 mm Hg.  Osim visokog unosa natrija u kuhinjskoj soli i nedovoljan unos kalija doprinosi povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija sugerira unos kalija u odraslih osoba u količini od najmanje 3,5 g/dan. Mišljenje je znanstvenika da kod zdravih pojedinaca dugotrajni unos kalija od oko 3 g/dan u obliku kalij klorida, uz kalij prirodno prisutan u hrani nema neželjenih učinaka. Međutim, kod pojedinaca koji boluju od  disfunkcije bubrega ili kronične bubrežne bolesti potreban je oprez kod unosa kalija uz kontrolu kalija u serumu da ne bi nastala hiperkalemija tj. povećana količina kalija iznad normalnih vrijednosti.

Arterijska hipertenzija značajno doprinosi globalnom morbiditetu i mortalitetu,  a uzrokuje oko 10 milijuna smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (engl. WHO) je do 2025. godine smanjiti konzumaciju kuhinjske soli za 30% u cilju ostvarenja preporučene konzumacije od 5 g/dan ( 2 g natrija/dan). Procjena je da bi se na taj način  u svijetu spriječilo 2,5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, što znači smanjenje smrtnih slučajeva za 25% uzrokovanih visokim krvnim tlakom.

 Smanjenje unosa soli i potraga za alternativom

Smanjenje unosa soli ključno je u liječenju arterijske hipertenzije. Također je potreban uravnoteženi omjer natrija i kalija u prehrani. Za reguliranje krvnog tlaka u  bolesnika potrebne su promjene životnog stila uz antihipertenzivnu terapiju. U promjene životnog stila spada i smanjenje unosa kuhinjske soli. Uz preporuke liječnika i uz globalnu strategiju smanjenja soli u proizvodima mesne i pekarske industrije u posljednje vrijeme svjedoci smo manjeg korištenja soli u prehrani. Smjernice stručnih društava za hipertenziju preporučaju da dnevni unos kuhinjske soli ne bude više od 5 grama. Zbog toga su mnogi pacijenti odbacili kuhinjsku sol i krenuli u potragu za alternativom. Salut je alternativa koja se može koristiti kao sol, koja ima okus soli, koja ima bolja nutricionistička svojstva i koja je cjenovno prihvatljiva. Podravkin Salut je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli (natrijev klorid, kalijev klorid, kalijev magnezij citrat) koja ima istu funkcionalnost kao kuhinjska sol, a zbog posebnog sastava sadrži 35% manje natrija nego kuhinjska sol. Važno je također da Salut nema kalorijsku vrijednost, ne sadrži gluten i laktozu, prikladan je za sve dobne skupine, vegetarijance i vegane, te općenito za one koji žele i koji trebaju zbig bolesti smanjiti unos natrija i soli. Salut je izvrsnog okusa pa se može koristiti u pripremi hrane ili za dosoljavanje gotove hrane, a može se koristiti kao potpuna ili kao djelomična zamjena za kuhinjsku sol. U slučaju potpune zamjene kuhinjske soli, npr. 1 gram kuhinjske soli u jelu, ista količina Salut-a se može dodati, a da nema značajne izmjene okusa hrane.

U zaključku možemo naglasiti da je smanjenje unosa soli ključno u liječenju arterijske hipertenzije. Podravkin Salut je jedinstvena, alternativna mješavina mineralnih soli koja sadrži 35% manje natrija nego kuhinjska sol, a može se koristiti kao potpuna ili kao djelomična zamjena za kuhinjsku sol. Ako koristimo Salut umjesto kuhinjske soli u prehrani smanjiti ćemo unos natrija za 35% što je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i preporukama stručnih društava za hipertenziju.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Kardiologija

Koronarna bolest – molim savjet

Kardiologija

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 2. dio

5. Odrasle osobe svih dobi trebale bi najmanje 150-300 minuta u tjednu primjenjivati umjerenu tjelesnu aktivnost ili 75-150 minuta u tjednu primjenjivati tjelesnu aktivnost visokog intenziteta. Ukoliko ne možete ove ciljeve postići, budite aktivni koliko možete, jer je bilo koja aktivnost bolja od neaktivnosti. 6. Temelj prevencije srčanožilnih bolesti su zdrave prehrambene navike: usvojite mediteranski […]

Kardiologija

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 1. dio

prestati pušiti, slijediti preporuke o zdravim životnim navikama, sistolički arterijski tlak < 160mmHg osobama bez poznate srčanožilne bolesti, osobama s poznatom srčanožilnom bolešću, osobama s posebnim zdravstvenim poteškoćama (prisutna šećerna bolest ili kronična bubrežna bolest) Procjenu srčanožilnog rizika obavlja liječnik koristeći određene modele i izračune uzimajući u obzir dob, visinu arterijskog tlaka, razinu kolesterola, pušenje, […]

Kardiologija

Bolesti srčanih zalistaka – 2. dio

Evaluaciju bolesnika s BSZ obuhvaća postavljanje dijagnoze bolesti, procjenu njezine težine i daljnju prognozu bolesti. O tome ovisi i daljnje terapijsko postupanje. Konačnu odluku o daljnjem konzervativnom ili invazivnom operativnom liječenju, odluku donosi kardiološki tim kojeg čine kardiolog, kardiokirurg, anesteziolog, te po potrebi i drugi specijalisti. Ovakvi timovi su neophodni kod visokorizičnih bolesnika ili onih […]

Kardiologija

Bolesti srčanih zalistaka – 1. dio

U našem srcu postoje četiri srčana zaliska: mitralni, aortni, pulmonalni i trikuspidalni. Oni imaju ulogu jednosmjernih srčanih ventila za propuštanje krvi između srčanih klijetki i pretklijetki, te lijeve klijetke i aorte (aortni zalistak). Za njihovu normalnu funkciju potrebno je osim njihove normalne građe i normalna struktura i funkcija ostalih dijelova srca. Bolesti srčanih zalistaka (BSZ) […]

Kardiologija

Genetske bolesti aorte – 2. dio

Sindrom tortuoznih (zakrivljenih) arterija nasljeđuje se autosomno recesivno. Ovo je vrlo rijetka bolest. Nastaje zbog mutacije gena SLC2A10 uz poremećaj sinteze vezivnog tkiva. Kod ovih bolesnika zahvaćene su srednje velike i velike arterije. Može nastati elongacija i abnormalno zakretanje aorte uz  proširenje u obliku aneurizme. Postoji opasnost puknuća stijenke aorte i drugih zahvaćenih arterija. Uz […]

Kardiologija

Genetske bolesti aorte – 1. dio

Najčešće nasljedne bolesti aorte su aneurizma (proširenje), ruptura (puknuće), disekcija (raslojavanje stijenke), koarktacija, odnosno suženje aorte. Pojedine bolesti aorte javljaju se u sklopu pojedinih sindroma, ali i samostalno. Najčešći nasljedni sindromi koji uključuju i bolesti aorte su Marfanov sindrom i Loeys-Dietz sindrom. Marfanov sindrom se nasljeđuje autosomno dominantno. U sklopu ovog sindroma zahvaćeno je više […]

Kardiologija

“Lupanje” srca i pojava na licu – kako je to povezano?