Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja koja utječu na sinuse i infekcije uha. Tenzijske glavobolje i migrena su među najčešćim uzrocima.

Tenzijska glavobolja

Bol od tenzijske glavobolje općenito je blage do umjerene jačine. Osobe koje pate od ovog stanja to često opisuju kao elastičnu traku koja im stišće glavu. Tenzijske glavobolje najčešća su vrsta glavobolje i čak 42 posto globalne populacije pati od ovog stanja. Uzroci mogu biti stres, anksioznost, depresija, loše držanje i brojna drug stanja.

Glavobolje zbog upale sinusa

Karakterističan je stalni pritisak iza čela, jagodičnih kostiju, nosa, čeljusti ili ušiju. Također će se pojaviti zajedno s drugim simptomima, kao što je iscjedak iz nosa. Sinusi su niz povezanih šupljina iza čela, očiju, obraza i nosa. Kada se sinusi upale, proizvode višak sluzi, što može dovesti do pritiska u glavi. Ovo je također poznato kao glavobolja sinusitisa. Prave sinusne glavobolje su rijetke te se lako zamijene za migrenu. Nastaju zbog alergije, prehlade i gripe, infekcije sinusa (sinusitis)

Upala uha

Tup, ali stalan pritisak u sljepoočnicama, ušima, čeljusti ili bočnoj strani glave koja se javlja u jednoj ili obje strane glave. Infekcije uha i začepljenja slušnog kanala česta su stanja koja mogu uzrokovati pritisak u glavi s bolovima u uhu. Uzroci ovog tipa pritiska u glavi su barotraume uha, infekcije uha, začepljenje slušnog kanala, labirintitis, puknuti bubnjić i infekcija vanjskog uha (plivačko uho).

Migrena

Migrenska bol obično se opisuje kao pulsirajuća. Obično se javlja na jednoj strani glave, a može biti vrlo intenzivna. Napad migrene često je popraćen dodatnim simptomima, poput mučnine i povraćanja te osjetljivosti na svjetlo i zvuk. Migrena je česta vrsta glavobolje. Prvi put se pojavljuje u adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi i ima tendenciju ponovnog javljanja. Uzroci migrene nisu poznati, iako se čini da su uključeni genetski i okolišni čimbenici.

Druge glavobolje

Pritisak ili pulsiranje u cijelom ili određenom području glave može se javiti kod drugih glavobolja. Neke glavobolje prate bolovi u očima. Većina ljudi u nekom trenutku svog života osjeti glavobolju. Postoje stotine vrsta glavobolja, uključujući cluster, kofeinsku i povratnu glavobolju. Glavobolje uzrokuje niz čimbenika a mogu biti i simptomi drugih bolesti.

Potresi mozga i druge ozljede glave

Uzrokuje osjećaj blagog pritiska u glavi ili glavobolju. Uz ove simptome može se javiti zbunjenost, mučnina i vrtoglavica. Potres mozga je blaga ozljeda glave uzrokovan iznenadnim udarcem u glavu ili ozljedom vrata. Padovi, prometne nesreće i sportske ozljede su česte.

Niz raznih stanja može uzrokovati pritisak u glavi. Neki od njih su:

-dehidracija ili glad

– dentalne infekcije i drugi problemi sa zubima

– umor

– visoki krvni tlak

– infekcije

– naprezanje mišića u glavi ili vratu

– moždani udar i prolazni ishemijski napad

– aneurizma

– tumori

Ponekad se pritisak u glavi javlja sam od sebe, ali ga mogu pratiti i drugi simptomi.

Pritisak u glavi i ušima

Pritisak u glavi i ušima može biti znak infekcije uha ili infekcije zuba.

Pritisak u glavi i vrtoglavica

Vrtoglavica popraćena pritiskom glave može biti znak brojnih stanja, uključujući:

– alergijsku reakciju

– potres mozga ili ozljeda glave

– dehidraciju

– toplinsku iscrpljenost

– visoki krvni tlak

– infekciju

– migrenu

– napad panike

Pritisak u glavi i tjeskoba

Tenzijske glavobolje povezane su s anksioznošću.

Pritisak u glavi i vratu

Stres u živcima i mišićima vrata može uzrokovati bol u glavi. Ponekad se javlja pritisak ili bol u glavi i u vratu. To može biti uzrokovano glavoboljama, kao što su tenzijske glavobolje ili migrene. Ostali uzroci uključuju ozljedu vrata, loše držanje, naprezanje mišića i potres mozga.

Pritisak u glavi i očima

Pritisak u glavi popraćen osjećajem pritiska u očima a može biti znak naprezanja očiju, alergije ili infekcije sinusa. Migrene i druge glavobolje također mogu uzrokovati simptome povezane s očima.

Kako ublažiti osjećaj pritiska u glavi?

Neki uzroci pritiska u glavi i boli ne zahtijevaju liječenje. Kućni lijekovi i promjene načina života mogu pomoći u poboljšanju simptoma. Posebno su tenzijske glavobolje povezane sa stresom, lošim snom i psihičkim stanjima kao što su depresija i anksioznost. Menstruacija također može uzrokovati tenzijske glavobolje. Kod osoba koje pate od kroničnih tenzijskih glavobolja potrebno je :

– smanjiti izvor stresa

– odvojiti vrijeme za opuštajuće aktivnosti, poput kupanja u vrućoj kupki, čitanja, masaže ili istezanja

– poboljšati držanje kako bi se izbjegla napetost mišića

– regulirati nesanicu

– tretirate bolne mišiće ledom ili toplinom.

Lijekovi protiv bolova također mogu pomoći. Trebali bi se obratiti svom liječniku ukoliko stalno morate uzimati lijekove protiv bolova tj. više od dva puta tjedno. Glavobolje koje ometaju svakodnevne aktivnosti zahtijevaju liječenje. Liječenje sinusitisa ili infekcija uha, također može pomoći u ublažavanju pritiska u glavi.

Koje su mogućnosti liječenja pritiska i boli u glavi?

Liječenje ovisi o temeljnom uzroku pritiska i boli u glavi. Kada se glavobolje javljaju redovito, mogu se propisati lijekove koji će ih spriječiti. To uključuje antidepresive, antikonvulzive, miorelaksanse i druge lijekove protiv bolova.

Promjene načina života i alternativne terapije također su učinkovite u liječenju tenzijskih glavobolja. usredotočite se na oslobađanje od stresa i napetosti. To uključuje:

– akupunkturu

– masažu

– biofeedback

– esencijalna ulja

Najčešći uzroci pritiska i boli u glavi su tenzijske glavobolje i migrene. Oba ova stanja dobro reagiraju na tretmane. U rijetkim slučajevima pritisak u glavi je znak ozbiljnijeg stanja. Ako osjećaj pritiska u glavi zahtjeva učestalo uzimanje lijekova protiv bolova i znatno remeti svakodnevne aktivnosti potrebno je javiti se svom liječniku kako bi se ustanovio uzrok i započelo liječenje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dermatitis

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi (gabapentin), antidepresivi (amitriptylin, duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster […]

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Laktobacili

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Analni otvor

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Iz iste kategorije

Neurologija

Prilažem nalaz MR torakalne i cervikalne kralježnice – molim Vaše mišljenje

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Neurologija

Traumatska ozljeda mozga

Traumatska ozljeda mozga je ozljeda glave ili mozga uzrokovana traumom koja remeti normalnu funkciju mozga. Događaji koji dovode do traumatske ozljede mozga razlikuju se. Među civilima, nesreće motornih vozila vodeći su uzrok traumatskih ozljeda mozga; među malom djecom i starijim odraslim osobama padovi su glavni uzrok traumatske ozljede mozga; a među vojnicima i veteranima, najčešći […]

Neurologija

Bolujem od multipla skleroze te bih Vas molila ako biste mi mogli razjasniti nalaz MR mozga

Neurologija

Tumori pinealne regije

Tumori pinealne regije su tumori same pinealne žlijezde ili tkiva koje je okružuje. Pinelana žlijezda je mali organ u obliku graška u središtu mozga koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje melatonina (koji je poznatiji kao hormon sna) u tamnom okruženju. Njegove primarne funkcije su reguliranje 24-satnog unutarnjeg tjelesnog sata (ili cirkadijalnog ritma), kao i […]

Neurologija

Što su skotomi?

Skotom je medicinski izraz za poremećaj vidnog polja ili slijepu pjegu. Većina ih se javlja na jednom oku, ali mogu se pojaviti na oba oka. Mnoge stvari mogu uzrokovati skotom ili slijepu pjegu a liječenje ovisi o tome što ih uzrokuje. Retina ili mrežnica je sloj na stražnjoj strani oka koji pretvara svjetlost u električne […]