Dnevna doza đumbira za prevenciju bolesti

Rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti smanjuje se otprilike između 8 i 13 % sa povećanjem unosa đumbira za 1 gram u sklopu uravnotežene prehrane. Ovi preliminarni podaci pokazali su kako je za blagotvoran učinak potrebno dnevno konzumirati količinu od 2 do 4 grama svježeg đumbira.

Začini oplemenjuju našu prehranu kako okusom tako i nutritivno. U začinima su prisutne različite fitokemikalije, a mnoge od njih posjeduju blagotvorne učinke na zdravlje te mogu djelovati preventivno na razvoj nekih bolesti.
Đumbir je danas jedan od najpopularnijih začina diljem svijeta. Svježi korijen đumbira u svom sastavu krije mnoge tvari s potencijalnim biološki aktivnim djelovanjem. Đumbir sadrži 2-3 % proteina, 0,9 % masti, 1,2 % minerala, 2,4 % vlakana i 12,3 % ugljikohidrata. Također, sadrži 1 do 3 % hlapljivih ulja, oleorezin, fenole i proteolitički enzim. Pikantnost duguje sadržaju gingerola, dok aromu daju hlapljiva ulja. Đumbir se već tisućama godina tradicionalno koristi u liječenju bolesti i stanja poput prehlade, mučnine, artritisa, migrena i hipertenzije. Đumbir se dosta istražuje te je na životinjskim modelima demonstrirana njegova moć u prevenciji mnogih bolesti, međutim, u istraživanjima je uglavnom korišten ekstrakt đumbira kao i drugi oblici poput ulja, soka ili đumbira u prahu, a klinička istraživanja o korištenju svježeg đumbira nedostaju.
Novo istraživanje objavljeno ove godine u časopisu Nutrition ispitivalo je utjecaj svakodnevnog unosa đumbira na prevenciju kroničnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, masne jetre, anemije i tumora kod odraslih. Istraživanje je uspjelo pokazati kako unos đumbira, kod različitih doza, može smanjiti prevalenciju hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti smanjuje se otprilike između 8 i 13 % sa povećanjem unosa đumbira za 1 gram u sklopu uravnotežene prehrane. Ovi preliminarni podaci pokazali su kako je za blagotvoran učinak potrebno dnevno konzumirati količinu od 2 do 4 grama svježeg đumbira.
Na koji način đumbir utječe na smanjenje rizika od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti nije poznat međutim, znanstvenici nagađaju kako bi moguć mehanizam djelovanja bio putem inhibicije angiotenzin-konvertirajućeg enzima i prevencijom lipidne peroksidacije u srcu. Za blagotvoran učinak đumbira na zdravlje mogli bi biti zaslužni polifenoli, a na to je ukazala nedavna studija je pokazala kako đumbir snižava razinu kolesterola u krvi.
Međutim, značajan utjecaj na smanjenje hipertenzije nije zabilježen kod osoba starijih od 60 godina. Također, kod pretilih osoba zabiljen je značajno niži unos đumbira u usporedbi s osobama normalne tjelesne mase. 
Osim svježeg đumbira, sušeni đumbir je izuzetno koristan jer se prilikom sušenja gingeroli pretvaraju u šogaole koji imaju još izraženiju pikantnost i za koje se pokazalo u laboratorijskim uvjetima da imaju antikarcinogeno djelovanje.

Nekoliko načina kako uklopiti đumbir u svakodnevnu prehranu:

  • Svježi đumbir dodajte u voćni smoothie ili sok iz sokovnika, ako niste navikli na njegovu pikantnost u početku dodajte manju količinu, primjerice, koliko stane na vrh noža, a zatim povećavajte do 1 žličice
  • Manju količinu naribajte u čvrsti jogurt i dodajte žlicu najdražeg pekmeza ili meda
  • Naribani korijen đumbira možete dodati i u jutarnje žitarice s jogurtom ili mlijekom uz dodatak orašastih plodova i suhog voća
  • Đumbir je odličan u umacima za salatu na bazi žitarica, mahunarki i povrća. U blenderu miksajte 1 naranču, sok od 1 naranče, maslinovo ulje, sol, papar i komadić đumbira
  • Đumbir je dobar i u biskvitnim kolačima, poglavito onima s mrkvom ili limunom
  • U azijskim jelima đumbir je nezamjenjiv, poglavito u prženim rezancima s povrćem, mesom ili plodovima mora poput kozica
  • Protiv nadutosti i mučnina tradicionalno se preporuča čaj od đumbira, priprema se tako da naribani đumbir (1 žličica po šalici) prelijemo vrućom vodom i držimo najmanje 10 minuta, a zatim procijedimo i začinimo medom i limunom. Čaj od đumbira se može pripremiti i u kombinaciji s biljnim čajevima poput mente, kamilice ili matičnjaka.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Glasnice

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Gastritis

Gastritis i intolerancija laktoze

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Prehrana

Seboroični dermatitis vlasišta

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata