Pecamo vitamin D – za zdravlje i imunitet

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Jedan od načina da tijelo pripremimo za zimu je pravilna prehrana i izbor namirnica koje obiluju vitaminom D, neophodnim za snažan imunitet.

Na više načina možemo ojačati svoje tijelo da bismo ga što uspješnije pripremili za hladnije dane s kojima počinjemo osjećati nedostatak sunčeve svjetlosti i time vitamina D, koji je opet ključan za izgradnju imuniteta.
Baš je zato važno znati prepoznati suptilne signale koje nam tijelo šalje, jer sam organizam najbolje zna što mu nedostaje. Zato se nećemo odupirati ako sama ruka posegne za konzervom sardine kako bi je otvorila i stavila na tanjur.
Naime, upravo ta mala plava riba krije u sebi riznicu vitamina D, bitnog za brojne tjelesne funkcije. Jer osim što daje snagu mišićima i štiti od dijabetesa, smanjuje upalne procese i potiče imunitet, toliko bitan u danima kada ne dobivamo dovoljno sunčeve svjetlosti.
Ljudsko tijelo treba vitamin D kojega dobiva izravno od sunčeve svjetlosti, a što je opet povezano s apsorpcijom kalcija i time izravno utječe na kvalitetu naših kostiju i zuba.

Vitamin Mediterana

Odgovor na pitanje kako unijeti dovoljno vitamina D nam je doslovno ponuđeno na tanjuru, budući da prehrana ima iznimno bitnu ulogu u izgradnji imuniteta, a prvi izbor su nam u ovom slučaju sardine, losos i skuša. S obzirom na ta saznanja, mogli bismo vitamin D slobodno nazvati i vitaminom Mediterana, jer pravo bogatstvo vitamina dolazi upravo iz mora i treba ga samo znati iskoristiti. Uvjerili smo se već da boje na tanjuru mogu podići raspoloženje u sivim danima, a upravo je šarena salata sa Eva sardinama, https://www.coolinarika.com/recept/sarena-salata-sa-sardinama/ , ono što nam je sada potrebno.

Optimalan unos vitamina D u organizam može spriječiti razvoj kroničnih bolesti te:

• otporan je na visoke temperature
• utječe na sprječavanje ili odlaganje pojave osteopenije i osteoporoze, odnosno rahitisa kod djece
• topiv je u mastima i stoga teže dostupan u krv
• može spriječiti upalne procese stanica

Kako biste izbjegli prehlade, a znamo da su one učestalije u jesenskim i zimskim danima, preporuka je nadoknaditi D vitamin unosom namirnica koje ga sadrže u količinama potrebnima tijelu.
Budući da je vrlo dobar izvor vitamina D kojima možemo „pokriti“ dio dnevnih potreba u plavoj ribi, uključujući i konzerviranu, preostaje još samo uživati u prehrani bogatoj mineralima i vitaminima, poput tarta s rajčicama, https://www.coolinarika.com/recept/tart-sa-sardinama-i-rajcicama/.
Za sve vas koji želite znati više ili otkriti još velikih tajni koje krije skromna mala sardina, doznajte https://www.coolinarika.com/magazin/clanak/jeste-li-znali-za-ove-prednosti-konzervirane-ribe//.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteU doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Probiotici

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteIako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Vitamin D

Smjernice za prehranu kod PCOS

Zdravlje mozga

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Kosti

Vitamin D – zvijezda zimskih mjeseci

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteVitamin D je esencijalan vitamin, topiv u mastima, koji tijelu pomaže u regulaciji kalcija i fosfora. Ujedno ima važnu ulogu u održavanju strukture naših kosti. U hrani i dodacima prehrani postoje različiti oblici vitamina D – D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Ovo je jedini vitamin koji se može stvoriti u našoj koži pod utjecajem sunčevog […]

Vitamin D

Probiotici, vitamin K i vitamin D za novorođenče i malo dojenče?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]