Pir – drevna cjelovita žitarica

Cjelovite žitarice, poput pira, važan su izvor ugljikohidrata, proteina, vlakana i esencijalnih hranjivih sastojaka poput željeza i cinka.

Pir je drevna cjelovita žitarica koja se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Popularnost joj se smanjila tijekom 19. stoljeća, ali sada se vraća na velika vrata kao poželjna i zdrava hrana. Za drevne žitarice poput pira tvrdi se da su hranjivije i zdravije od modernih žitarica.

Što se pir?

Pir (lat. Triticum spelta) je biljka koja pripada porodici trava (lat. Poaceae). U našim se krajevima još naziva i pir ozimi, pir pravi, gobino, krupnik, dinkel, piorovica, silj ili žilj. Jedna je od najstarijih poznatih vrsta žitarica, arheološki pronalasci u Europi datiraju još iz brončanog doba. Naime, pir se smatra posebnom vrstom pšenice. Budući da su bliski srodnici, pir i pšenica imaju slične prehrambene profile i obje sadrže gluten. Stoga, pir treba izbjegavati na bezglutenskoj prehrani.

Blagodati konzumacije pira

Cjelovite žitarice, poput pira, važan su izvor ugljikohidrata, proteina, vlakana i esencijalnih hranjivih sastojaka poput željeza i cinka. Znanstvena istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju više cjelovitih žitarica imaju brojne blagodati na zdravlje. Zanimljivo znanstveno istraživanje provedeno na čak 247 487 ispitanika pokazalo je kako su ispitanici koji su konzumirali najviše cjelovitih žitarica imali 14% manje šanse za moždani udar. Slično tome, analiza provedena na preko 14 000 ispitanika  otkrila je kako je najveća konzumacija cjelovitih žitarica povezana s 21% manjim rizikom od bolesti srca i krvnih žila. Još jedno istraživanje pokazalo je kako su ispitanici koji su konzumirali najviše cjelovitih žitarica imali 32% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Također, pokazano je kako uz konzumaciju dovoljne količine prehrambenih vlakana postoji veća vjerojatnost za održavanjem adekvatne tjelesne mase i zdravlja probavnog sustava.

Što se tiče hranjive vrijednosti vrlo je sličan pšenici. Međutim, uspoređujući obje žitarice, pir sadrži nešto više proteina i cinka. Oko 80% bjelančevina u piru je gluten.

Uz to, pir sadrži i male količine kalcija, selena i vitamina B1, B6 i vitamin E. Kao i većina cjelovitih žitarica, također sadrži puno ugljikohidrata i izvrstan je izvor prehrambenih vlakana.

Kako ukomponirati pir u vašu prehranu?

Pir ukomponirajte u vašu uobičajenu prehranu u obliku cjelovitih žitarica ili pak u obliku pirovog brašna. Ako koristite cjelovite žitarice, svakako ih temeljito operite i namočite preko noći. Tada ih u mnogim jelima možete koristiti kao zamjenu za druge ugljikohidrate, umjesto riže ili krumpira. Nekoliko jela koja možete pripremiti s pirom su rižota, variva, domaću tjesteninu od pira ili u osvježavajuće povrtne salate. Ako ga koristite za pečene slastice, otprilike polovicu brašna koje uobičajeno koristite, možete zamijeniti pirovim brašnom i dobiti sličan rezultat.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Glasnice

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Gastritis

Gastritis i intolerancija laktoze

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Prehrana

Seboroični dermatitis vlasišta

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]