Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio salicilata u određenim namirnicama varira u odnosu na vrstu, dio biljke ili način uzgoja. Općenito govoreći, u skupinu namirnica s visokim udjelom salicilata pripadaju mahunarke, povrće, voće, neke žitarice, začini i začinsko bilje.

Činjenice o preosjetljivosti na salicilate

Određena istraživanja pokazuju kako salicilati iz hrane, čak i u malim količinama mogu imati blagotvorno djelovanje na zdravlje. U literaturi se spominju antikarcinogeno, antidijabetičko, antiviralno, neuroprotektivno i mnoga druga djelovanja salicilata na zdravlje.  Osoba koja se hrani prehranom baziranom na namirnicama biljnog porijekla unosi svakodnevno gotovo jednaku količinu salicilata koju unese osoba na terapiji acetilsalicilnom kiselinom, a koju uzima za zaštitu zdravlja srca. Međutim, unatoč svojoj korisnoj ulozi u organizmu, salicilati kod nekih osoba izazivaju nepoželjne reakcije. Kod određenog postotka osoba prisutna je preosjetljivost na acetilsalicilnu kiselinu iz popularnog lijeka, kao i preosjetljivost na nesteroidne protuupalne lijekove koji mogu pogoršati astmu, rinosinusitis i urtikariju. Incidencija pojačane osjetljivosti na nesteroidne protuupalne lijekove i preosjetljivosti na salicilate iz prehrane nije poznata. Postoje podaci za Europu o prevalenciji dispneje uzorkovane lijekovima poput ibuprofena od 1,9%, dok respiratorna bolest koju pogoršava unos aspirina kod oboljelih od astme pogađa oko 7% stanovnika. Procjenjuje se da unos aspirina pogoršava simptome urtikarije kod 20 do 30% oboljelih koji se bore s urtikarijom. Pitanje pogoršava li unos salicilata prehranom simptome kod osoba s preosjetljivošću na lijekove poput acetilsalicilne kiseline i ibuprofena još uvijek je neodgovoreno, kao i može li prehrana s niskim udjelom salicilata pomoći osobama koje pate od ove preosjetljivosti. Europska akademija za alergije i kliničku imunologiju ne preporučuje prehranu bez salicilata kao suportivnu terapiju kod osoba s respiratornom bolesti koju pogoršavaju nesteroidni protuupalni lijekovi. Razlog tome je što za sada nemamo dovoljno dokaza koji ukazuju na učinkovitost takve prehrane, odnosno nadilazi li korist takvog načina hranjenja, u smislu poboljšanja kvalitete života, nedostatke koje ovakav restriktivan način prehrane donosi.

Istraživanje o utjecaju prehrane s niskim udjelom salicilata kod pojačane preosjetljivosti

Iskustveno je poznato da prehrana s niskim udjelom salicilata može značajno utjecati na kvalitetu života osoba sa simptomima preosjetljivosti na salicilate, a istraživanje objavljeno 2021. godine u časopisu Nutrients dalo je i dokaze u prilog ovoj tvrdnji. U istraživanju je sudjelovalo 30 ispitanika s upornim simptomima preosjetljivosti na salicilate poput rinitisa, astme i urtikarije unatoč farmakološkom liječenju i izbjeganju nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ispitanici su se tijekom 14 dana pridržavali personaliziranog plana prehrane s niskim udjelom salicilata. Ispitanici su dobili pisane preporuke za prehranu u obliku liste na kojoj je hrana podijeljena u dvije kategorije. U prvoj kategoriji svrstane su namirnice koje ne sadrže salicilate i koje se mogu konzumirati bez ograničenja poput prosa, ječma, pšenice, mesa peradi, ribe, jaja, mlijeka, maslaca, masti, oguljenih krušaka i određenih vrsta jabuka. U drugu kategoriju svrstane su namirnice koje sadrže salicilate i koje su podijeljene u one namirnice koje sadrže nizak udio salicilata te namirnice koje sadrže umjeren i visok udio salicilata koje bi trebalo potpuno izbjegavati. Namirnice koje sadrže nizak udio salicilata poput banana, vlasca, jabuka, limuna, kupusa mrkve, bundeve, luka, maslinova ulja, sira, jogurta, govedine i svinjetine dozvoljene su za konzumaciju no najviše 5 serviranja dnevno i ne više od jednog serviranja u jednom obroku. Namirnice s visokim udjelom salicilata koje su zabranjene na ovom režimu su začinsko bilje i drugi začini, jagode, grožđe, šljive, konzervirano i ukiseljeno povrće, cvjetača i prerađena hrana poput kobasica, gotovih umaka i gotovih obroka. Ukupna količina salicilata dnevno ne smije prelaziti 0,25 mg.

Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na dobrobit dijete

Rezultati istraživanja pokazali su da je kod 73,3% ispitanika došlo do značajnog smanjenja simptoma preosjetljivosti, dok je kod 13% zabilježeno umjereno poboljšanje simptoma, a kod 13% nije došlo do poboljšanja. Što je bio niži unos salicilata u prehrani, značajnije je bilo smanjenje simptoma pogotovo rinosinuitisa. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da prehrana s niskim udjelom salicilata može pomoći u otklanjaju neugodnih simptoma preosjetljivosti na salicilate, no s obzirom da se radi o istraživanju s malim brojem ispitanika do konačne odluke valja pričekati rezultate istraživanja s većim brojem ispitanika.

Literatura:

Kęszycka PK, Lange E, Gajewska D. Effectiveness of Personalized Low Salicylate Diet in the Management of Salicylates Hypersensitive Patients: Interventional Study. Nutrients. 2021;13(3):991. Published 2021 Mar 19. doi:10.3390/nu13030991

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

B.Fit

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Acetilsalicilna kiselina

Preporuke o prekidu ili nastavku terapije acetilsalicilnom kiselinom prije kirurških zahvata

Acetilsalicilna kiselina u dozi od 75mg ili 100mg većinom se preporučuje u sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji, osobito nakon preboljelog infarkta miokarda, cerebrovaskularnog inzulta, ugradnje arterijskog stenta te nakon operacije arterijskih premosnica. Acetilsalicilna kiselina se preporučuje u cilju prevencije nastanka krvnih ugrušaka. Uvijek je prisutna dilema da li prekinuti uzimanje asetilsalicilne kiseline prije nekog kirurškog zahvata izvan […]

Dijete

Dijete ima 6 mjeseci, 70 cm i 10 kg – dobiva li previše na težini?

Dodaci prehrani

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Dojenje

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

Hrana

Što kada u stolici pronađemo ostatke hrane?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]