Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i približenih glasnica pod pritiskom izdahnutog zraka. Prekomjerna upotreba ili naprezanje  glasa može dovesti do oštećenja glasnica, nastajanje polipa i razvoja laringitisa.

Što uzrokuje probleme s glasnicama?

Probleme s glasnicama mogu uzrokovati mnogi čimbenici poput prehlade, alergija, lijekova, hormona i starenja. Žene u usporedbi s muškarcima češće razvijaju poremećaje glasa, a jedan od mogućih razloga je hormonska neravnoteža. Na glasnicama su otkriveni receptori za spolne hormone što ukazuje na vezu između razine hormona i funkcije glasa.

Ponekad na zdravlje glasnica mogu utjecati vanjski čimbenici poput pušenja, buke koja tijekom razgovora utječe na naprezanje glasnica, zatim niska temperatura ili suhoća zraka. Idealna zastupljenost vlage u zraku je oko 30%, što se zimi u zatvorenim prostorima može postići upotrebom ovlaživača zraka.

Prehrana za vokalno zdravlje

Na vokalno zdravlje može utjecati i kvaliteta prehrane. Primjerice, prehrana koja sadrži obilje vitamina A, E i C može biti od pomoći jer ovi nutrijenti pomažu u održavanju zdravih mukoznih membrana koje oblažu grlo. Za zdravlje glasnica najvažnija je adekvatna hidracija. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje isušivanje mukoznih membrana u grlu i poteškoće u radu glasnica i oblikovanju glasa i u konačnici vokalnog napora. Također, dehidracija negativno utječe na proizvodnju sline koja ima ulogu podmazivanja glasnica i bez adekvatne količine sline može doći do trošenja glasnica i upale.

Refluks želučanog sadržaja u jednjak oštećuje glasnice i može uzrokovati promuklost, slabost u glasnicama, kašalj i poteškoće s gutanjem, stoga je liječenje gastroezofagealnog refluksa ili GERB-a izuzetno važno. Poznato je da određena hrana smanjuje pritisak u donjem sfinkteru i tako pogoduje dizanju kiseline prema jednjaku odnosno refluksu. Kod prisutnog refluksa savjetuje se izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak i luk. Namirnice koje mogu iritirati jednjak i glasnice su citrusi i sokovi citrusa, proizvodi od rajčice i jaki začini poput čilija i papra. Glasnice su građene od nježnog epitelnog tkiva i, iako hrana ne dolazi u izravan kontakt s glasnicama, kisela hrana može izazvati refluks i posredno naštetiti glasnicama, međutim, osobama koje ne pate od refluksa kisela hrana nije zabranjena.

Što izbjegavati?

Vodice za ispiranje usta i druge otopine za grgljanje ili ispiranje usta mogu sadržavati alkohol i sastojke koji mogu iritirati glasnice. Također, mnogi sirupi za kašalj i pastile za grlo isušuju sluznicu grla, posebice pastile s mentolom i eukaliptusom koje se savjetuje izbjegavati i birati pastile s primjerice islandskim lišajem, trputcem, kamilicom, medom i kaduljom.

Pomaže li kalcij kod promuklosti?

Kod promuklosti i problema s glasnicama postoji mišljenje da kalcij u obliku dodatka prehrani ublažava vokalne tegobe. Istraživanja pokazuju da dodatak kalcija može pomoći samo kod osoba koje imaju nisku razinu kalcija u krvi odnosno hipokalcemiju koja za posljedicu ima promuklost. Ako je promuklost posljedica laringitisa kalcij vjerojatno neće pomoći, ali ni odmoći. 

Literatura:

  • S Chowdhury, S Tewari, S Tewari, A Pattanayak, P Pramanik, N Dash. Therapeutic diet for vocal health: A review. Journal of Current Research in Food Science 4 (2), 05-07
  • Marchese MR, Longobardi Y, Di Cesare T, Mari G, Terruso V, Galli J, D’Alatri L. Gender-related differences in the prevalence of voice disorders and awareness of dysphonia. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2022 Oct;42(5):458-464. doi: 10.14639/0392-100X-N2018. PMID: 36541384; PMCID: PMC9793143.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bademi

Bademi i nesanica

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Dislipidemija

Povišeni kolesterol

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]