Što oboljeli od karcinoma trebaju znati o prehrani?

Za oboljele od malignih bolesti prehrana je izuzetno važna.

Tijelu je potrebno osigurati dovoljno energije i drugih ključnih nutrijenata kako bi se moglo boriti protiv opake bolesti. Međutim, sama bolest otežava bolesniku normalan unos hrane. Tumor, proizvodeći proupalne molekule potiskuje želju za hranom, a i sama terapija uzrokuje nuspojave zbog kojih oboljeli dodatno izbjegavaju hranu.

Nema potrebe mijenjati prehranu iz temelja

Oboljeli često razmišljaju o uvođenju modela prehrane koji su ekstremni po svojoj naravi. Jedan od primjera je teorija o izgladnjivanju tumora i minimalnom unosu kalorija isključivo kroz sokove od voća i povrća. Nažalost, tumor će u konačnici uspjeti pronaći svoj izvor energije, no bolesnik će ostati uskraćen. Naime, sama onkološka bolest uzrokuje gubitak tjelesne mase oboljelog. Tumor, osim što suprimira apetit, dovodi do pojačane potrošnje energije u organizmu. Energija se troši, a kod bolesnika događa se veliki gubitak masnog tkiva i mišićne mase.

Kako se hraniti prije početka terapije?

Oboljeli bi odmah nakon dijagnoze trebali obratiti pozornost na prehranu. Zbog povećanih potreba za energijom i proteinima ključno je povećati njihov unos. Oboljeli koji ne izgube značajno na tjelesnoj i mišićnoj masi bolje će podnijeti terapiju i bolji će biti ishod liječenja. Svaki nenamjerni gubitak kilograma koji je veći od 5% ukupne mase stavlja oboljelog u rizik od pothranjenosti, bez obzira što je primjerice bolesnik imao prekomjernu tjelesnu masu u trenutku dijagnoze bolesti.

Paziti na proteine

Jelovnik onkoloških bolesnika treba biti bogat namirnicama poput crvenog mesa, piletine, ribe, jaja, graha, orašastih plodova, sira, mlijeka i jogurta. U danima kada je apetit loš, uz glavni obrok poželjno je uzeti oralni enteralni pripravak. Također, oralne enteralne pripravke mudro je unositi i za međuobroke, ali ne bi ih smjeli koristiti kao zamjenu za obrok već kao nadopunu. Oralni enteralni pripravci osim energije, osigurat će i proteine potrebne za izgradnju mišića.

Kako se boriti s nuspojavama terapije?

Svi oblici onkološke terapije donose nuspojave. Najpoznatije nuspojave su mučnina i povraćanje uslijed kemoterapije, međutim, mogu se pojaviti i simptomi poput konstipacije, smanjene produkcije sline, ranice u ustima zbog oštećenog mukoznog tkiva i mnogi drugi. Mučninu i povraćanje ublažit će manji suhi obrok prije same kemoterapije, a savjetuje se nastaviti tijekom dana s unosom suhe hrane poput krekera, štapića i tosta. Izbjegavati masnu i začinjenu hranu i jake mirise, a od tekućine se preporuča bistra juha, sportski napitci i voda. Kod radioterapije javljaju se promjene u okusu, a čak i male količine radijacije izazivaju promjene. Bolesnici često hranu opisuju kao gorkog i metalnog okusa, a moguće su promjene u preferencijama. Pa tako hrana koja oboljelima prije nije bila ukusna, može postati poželjna, a savjetuje se konzumirati đumbir, nar i začine poput ružmarina, metvice i origana.

Dodaci prehrani

Jedinstvenih preporuka oko unosa dodataka prehrani kod karcinoma nema, međutim, glavno je pravilo odabrati one dodatke prehrani koji imaju kliničke dokaze o učinkovitosti i koji neće ulaziti u interakciju s onkološkom terapijom. Onkološkim bolesnicima savjetuje se unositi omega- 3 masnu kiselinu EPA u količini od otprilike 2 g dnevno. EPA djeluje protuupalno i može pomoći smanjiti gubitak kilograma karakterističan za karcinom, a može se unijeti putem specijalnih oralnih enteralnih pripravaka. Također, jedan od korisnih dodataka prehrani tijekom onkološke terapije je i vitamin D.

Zaključak

Nažalost, prehranom nećemo moći izliječiti karcinom, a najbolja strategija je držati se raznolike uravnotežene prehrane i ograničiti unos dodanog šećera, kofeina, soli i alkohola, ali i neprovjerenih alternativnih pripravaka koji garantiraju izliječenje, a u stvarnosti mogu donijeti više štete nego koristi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika