Što oboljeli od karcinoma trebaju znati o prehrani?

Za oboljele od malignih bolesti prehrana je izuzetno važna.

Tijelu je potrebno osigurati dovoljno energije i drugih ključnih nutrijenata kako bi se moglo boriti protiv opake bolesti. Međutim, sama bolest otežava bolesniku normalan unos hrane. Tumor, proizvodeći proupalne molekule potiskuje želju za hranom, a i sama terapija uzrokuje nuspojave zbog kojih oboljeli dodatno izbjegavaju hranu.

Nema potrebe mijenjati prehranu iz temelja

Oboljeli često razmišljaju o uvođenju modela prehrane koji su ekstremni po svojoj naravi. Jedan od primjera je teorija o izgladnjivanju tumora i minimalnom unosu kalorija isključivo kroz sokove od voća i povrća. Nažalost, tumor će u konačnici uspjeti pronaći svoj izvor energije, no bolesnik će ostati uskraćen. Naime, sama onkološka bolest uzrokuje gubitak tjelesne mase oboljelog. Tumor, osim što suprimira apetit, dovodi do pojačane potrošnje energije u organizmu. Energija se troši, a kod bolesnika događa se veliki gubitak masnog tkiva i mišićne mase.

Kako se hraniti prije početka terapije?

Oboljeli bi odmah nakon dijagnoze trebali obratiti pozornost na prehranu. Zbog povećanih potreba za energijom i proteinima ključno je povećati njihov unos. Oboljeli koji ne izgube značajno na tjelesnoj i mišićnoj masi bolje će podnijeti terapiju i bolji će biti ishod liječenja. Svaki nenamjerni gubitak kilograma koji je veći od 5% ukupne mase stavlja oboljelog u rizik od pothranjenosti, bez obzira što je primjerice bolesnik imao prekomjernu tjelesnu masu u trenutku dijagnoze bolesti.

Paziti na proteine

Jelovnik onkoloških bolesnika treba biti bogat namirnicama poput crvenog mesa, piletine, ribe, jaja, graha, orašastih plodova, sira, mlijeka i jogurta. U danima kada je apetit loš, uz glavni obrok poželjno je uzeti oralni enteralni pripravak. Također, oralne enteralne pripravke mudro je unositi i za međuobroke, ali ne bi ih smjeli koristiti kao zamjenu za obrok već kao nadopunu. Oralni enteralni pripravci osim energije, osigurat će i proteine potrebne za izgradnju mišića.

Kako se boriti s nuspojavama terapije?

Svi oblici onkološke terapije donose nuspojave. Najpoznatije nuspojave su mučnina i povraćanje uslijed kemoterapije, međutim, mogu se pojaviti i simptomi poput konstipacije, smanjene produkcije sline, ranice u ustima zbog oštećenog mukoznog tkiva i mnogi drugi. Mučninu i povraćanje ublažit će manji suhi obrok prije same kemoterapije, a savjetuje se nastaviti tijekom dana s unosom suhe hrane poput krekera, štapića i tosta. Izbjegavati masnu i začinjenu hranu i jake mirise, a od tekućine se preporuča bistra juha, sportski napitci i voda. Kod radioterapije javljaju se promjene u okusu, a čak i male količine radijacije izazivaju promjene. Bolesnici često hranu opisuju kao gorkog i metalnog okusa, a moguće su promjene u preferencijama. Pa tako hrana koja oboljelima prije nije bila ukusna, može postati poželjna, a savjetuje se konzumirati đumbir, nar i začine poput ružmarina, metvice i origana.

Dodaci prehrani

Jedinstvenih preporuka oko unosa dodataka prehrani kod karcinoma nema, međutim, glavno je pravilo odabrati one dodatke prehrani koji imaju kliničke dokaze o učinkovitosti i koji neće ulaziti u interakciju s onkološkom terapijom. Onkološkim bolesnicima savjetuje se unositi omega- 3 masnu kiselinu EPA u količini od otprilike 2 g dnevno. EPA djeluje protuupalno i može pomoći smanjiti gubitak kilograma karakterističan za karcinom, a može se unijeti putem specijalnih oralnih enteralnih pripravaka. Također, jedan od korisnih dodataka prehrani tijekom onkološke terapije je i vitamin D.

Zaključak

Nažalost, prehranom nećemo moći izliječiti karcinom, a najbolja strategija je držati se raznolike uravnotežene prehrane i ograničiti unos dodanog šećera, kofeina, soli i alkohola, ali i neprovjerenih alternativnih pripravaka koji garantiraju izliječenje, a u stvarnosti mogu donijeti više štete nego koristi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Prehrana

Operirao sam slijepo crijevo

Jaja

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Poznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]

Mršavost

Kako se udebljati?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]