Trikovima protiv mamurluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sezona godišnjih odmora je započela, a s njome i vrijeme opuštanja mišića i ponajviše uma….

No, kako poslovne brige odlaze u zaborav vrlo često proporcionalno raste unos alkoholnih pića pa ljeto postaje sve samo ne odmor za vašu jetru. Čaša vina poslije ručka, jedno pivo na plaži ili koktel uz zalazak sunca ne predstavlja problem, štoviše čak pruža zdravstvene benefite u vidu smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i postizanja dugovječnosti, no pretjerivanje u alkoholu značajno smanjuje mentalne i tjelesne sposobnosti, a mamurluk dan poslije dovoljan je da vam uništi i nekoliko dana toliko očekivanog odmora. No, nisu samo glavobolja, vrtoglavica i bol u želudcu pratitelji „alkoholne nezasitnosti“ – mamurluk se, naime, povezuje s gubitkom pamćenja, smanjenom sposobnošću snalaženja u prostoru te slabijim vidom što vas čini potencijalno opasnim za sebe i okolinu i dan nakon fešte.

Mudrošću odagnajte mamurluk

Osim najočitijeg načina sprečavanja mamurluka –umjerenosti u piću, postoje neki trikovi koji mogu pomoći u borbi protiv ove neugodne posljedice.

Prije svega alkohol kombinirajte uz jelo. Hrana usporava apsorpciju alkohola sprječavajući nagli rast alkohola u krvi, a samim time i želju za neprestanim točenjem čaše. Ako niste u situaciji u kojoj se jede, barem posegnite za grickalicama koje sadrže zdrave masnoće poput orašastih plodova i sjemenki. Povoljan učinak će imat i med i sok od rajčice bogati fruktozom, šećerom koji omogućuje učinkovitije metaboliziranje alkohola. Ako na kraju večeri niste ništa „prizalogajnili“ uz pića, još uvijek možete ublažiti posljedice grickanjem nekoliko krekera i unosom voćnog soka prije spavanja.

Mudar odabir pića još je jedan način kako možete odagnati mamurluk. Smatra se da bezbojna pića poput vodke ili đžina uzrokuju manje mamurluka u usporedbi s tamnim brendijem, crnim vinom ili rumom. Obojena pića, naime, sadrže tvari koje su zaslužne za okus, boju i aromu pića no koja, prema istraživanjima,  potiču i nastanak glavobolje.

Vrlo jednostavan način borbe protiv mamurluka je i obilna hidracija. Slijed koji se sastoji od pravilne izmjene čaše alkoholog pića i čaše mineralne vode neće samo prepoloviti unos alkohola već i umanjiti, ako ne i spriječiti posljedice diuretičkog učinka alkohola – glavobolju, suha usta i vrtoglavicu.

Jutro poslije: liječenje mamurluka
Ako se ipak probudite sa osjećajem kao da se vozite u zabavnom parku, potrebno je odmah poduzeti „mjere spasa“. Iako niti jedna randomizirana studija ne govori tome u prilog, iskustvo pokazuje da je simptome mamurluka moguće ublažiti unosom tekućine i kofeina.

Najbolje rezultate pokazuje ispijanje pića koje sadrži minerale i elektrolite (poput izotoničnih napitaka) jer uspješno liječi dehidraciju uzrokovanu alkoholom. Kofein, primjerice iz kave, može također obuzdati glavobolju zbog svog učinka na konstrikciju arterija – no pritom je nužno unositi i više vode jer je i kofein diuretik.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Lijekovi

Kako liječiti kroničnu nesanicu?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dobar noćni san vrlo je važan za cjelokupno zdravlje. Tipično, odrasli trebaju oko sedam do devet sati sna po noći. Ovaj broj nije isti za sve i može varirati ovisno o nizu čimbenika. Važnije od broja sati sna je kvaliteta sna svake noći. Potrebe za snom također se mijenjaju tijekom života kako ljudi stare. Ukoliko […]

Glavobolja

Migrena

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Alkohol

Mokrenje i alkohol

Komorbiditeti

Depresija i komorbiditeti

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Depresija se često javlja u komorbiditetu (istovremena pojava dva ili psihičkih poremećaja ili prisustvo tjelesne bolesti uz psihijatrijski poremećaj). Najčešće tjelesne bolesti koje se javljaju uz depresiju su epilepsija, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, degeneracijske bolesti mozga, Alzheimerova bolest, koronarna bolest, maligne bolesti, hipotiroidizam, hipertiroidizam, hiperparatiroidizam, Cushingov sindrom, Addisonova bolest, šećerna bolest, itd. Istraživanja pokazuju kako […]

Dijabetes

Vrijednosti glukoze i krvnog tlaka

Alkohol

Kava, alkohol, čaj … Zašto mokrimo češće?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svi smo iskusili kako mokrimo češće konzumiramo li kavu, alkoholna pića ili čaj.  Pored toga, svakim napitcima, a osobito alkoholnima, unosimo u organizam povećanu količinu tekućine. Radi li se o vinu (u bilo kojem obliku – a osobito o gemištima), žestokim alkoholnim pićima ili pivu ili čaju –  učestalije mokrenje je osobito naglašeno. No, bez […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]