Trikovima protiv mamurluka

Sezona godišnjih odmora je započela, a s njome i vrijeme opuštanja mišića i ponajviše uma….

No, kako poslovne brige odlaze u zaborav vrlo često proporcionalno raste unos alkoholnih pića pa ljeto postaje sve samo ne odmor za vašu jetru. Čaša vina poslije ručka, jedno pivo na plaži ili koktel uz zalazak sunca ne predstavlja problem, štoviše čak pruža zdravstvene benefite u vidu smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i postizanja dugovječnosti, no pretjerivanje u alkoholu značajno smanjuje mentalne i tjelesne sposobnosti, a mamurluk dan poslije dovoljan je da vam uništi i nekoliko dana toliko očekivanog odmora. No, nisu samo glavobolja, vrtoglavica i bol u želudcu pratitelji „alkoholne nezasitnosti“ – mamurluk se, naime, povezuje s gubitkom pamćenja, smanjenom sposobnošću snalaženja u prostoru te slabijim vidom što vas čini potencijalno opasnim za sebe i okolinu i dan nakon fešte.

Mudrošću odagnajte mamurluk

Osim najočitijeg načina sprečavanja mamurluka –umjerenosti u piću, postoje neki trikovi koji mogu pomoći u borbi protiv ove neugodne posljedice.

Prije svega alkohol kombinirajte uz jelo. Hrana usporava apsorpciju alkohola sprječavajući nagli rast alkohola u krvi, a samim time i želju za neprestanim točenjem čaše. Ako niste u situaciji u kojoj se jede, barem posegnite za grickalicama koje sadrže zdrave masnoće poput orašastih plodova i sjemenki. Povoljan učinak će imat i med i sok od rajčice bogati fruktozom, šećerom koji omogućuje učinkovitije metaboliziranje alkohola. Ako na kraju večeri niste ništa „prizalogajnili“ uz pića, još uvijek možete ublažiti posljedice grickanjem nekoliko krekera i unosom voćnog soka prije spavanja.

Mudar odabir pića još je jedan način kako možete odagnati mamurluk. Smatra se da bezbojna pića poput vodke ili đžina uzrokuju manje mamurluka u usporedbi s tamnim brendijem, crnim vinom ili rumom. Obojena pića, naime, sadrže tvari koje su zaslužne za okus, boju i aromu pića no koja, prema istraživanjima,  potiču i nastanak glavobolje.

Vrlo jednostavan način borbe protiv mamurluka je i obilna hidracija. Slijed koji se sastoji od pravilne izmjene čaše alkoholog pića i čaše mineralne vode neće samo prepoloviti unos alkohola već i umanjiti, ako ne i spriječiti posljedice diuretičkog učinka alkohola – glavobolju, suha usta i vrtoglavicu.

Jutro poslije: liječenje mamurluka
Ako se ipak probudite sa osjećajem kao da se vozite u zabavnom parku, potrebno je odmah poduzeti „mjere spasa“. Iako niti jedna randomizirana studija ne govori tome u prilog, iskustvo pokazuje da je simptome mamurluka moguće ublažiti unosom tekućine i kofeina.

Najbolje rezultate pokazuje ispijanje pića koje sadrži minerale i elektrolite (poput izotoničnih napitaka) jer uspješno liječi dehidraciju uzrokovanu alkoholom. Kofein, primjerice iz kave, može također obuzdati glavobolju zbog svog učinka na konstrikciju arterija – no pritom je nužno unositi i više vode jer je i kofein diuretik.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika