Može li med pomoći u liječenju kašlja kod djece?

Kašalj kod djece je problem koji svakodnevno susrećemo u pedijatrijskoj ordinaciji, a najčešće ga uzrokuju virusne infekcije gornjih dišnih puteva. Kašalj narušava kvalitetu života obitelji, remeti san djeteta i osobe koja o njemu noću brine, te uzrokuje zabrinutost roditelja.

Kako (ne)liječiti kašalj?

Obzirom da je većina infekcija gornjih dišnih puteva koje uzrokuju kašalj uzrokovana virusima, besmisleno je i potencijalno štetno nekritičko propisivanje antibiotika u liječenju kašlja. Problem razvoja mikroorganizama rezistentnih na antibiotike važno je sagledati ne samo na razini populacije, već i na razini pojedinog djeteta kod kojega se davanjem antibiotika u situaciji kada to nije potrebno uništavaju ‘dobre bakterije’ i povećava se rizik kompliciranog tijeka infekcije rezistentnim mikroorganizmima. Uz to uvijek treba imati na umu moguće nuspojave antibiotika i alergijske reakcije.

Kako možemo ublažiti kašalj?

Kašalj je prirodni refleks kojim se održava prohodnost dišnih puteva. Većina epizoda kašlja u djece uzrokovana je virusnim infekcijama gornjih dišnih puteva, te se najčešće preporuča simptomatsko liječenje: uzimanje toplih napitaka, toaleta nosa slanim otopinama, inhalacije fiziološke otopine ili hipertonične otopine NaCl uz fizikalnu respiratornu terapiju i drenažu dišnih puteva.

Može li med pomoći?

Med je dio tradicionalne medicine u liječenju respiratornih infekcija gornjih dišnih puteva. To je složena smjesa različitih ugljikohidrata, aminokiselina, vitamina i elemenata u tragovima. Pripisuju mu se antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva, kao i antioksidativno i protuupalno djelovanje. Unatrag nekoliko godina objavljeno je više studija koje su ispitivale učinkovitost meda u ublažavanju kašlja i drugih simptoma virusnih infekcija gornjih dišnih puteva. Te su studije uključile oko 900 djece i uspoređivale su učinkovitost meda i placeba ili meda i simptomatskih lijekova koji se uobičajeno koriste za ublažavanje kašlja kod djece. Pokazalo se da med statistički značajno bolje djeluje na smanjenje intenziteta i učestalosti kašlja. Stoga brojna stručna društva odobravaju primjenu meda u liječenju akutnog kašlja kod djece starije od godinu dana. Med se može primijeniti jednokratno, prije spavanja, u količini jedne do dvije male žličice.

Koje su potencijalne opasnosti primjene meda?

Djeca mlađa od godinu dana ne smiju uzimati med zbog rizika infekcije bakterijom Clostridium botulinum, čijim sporama može biti kontaminiran med. Osim toga, med je smjesa ugljikohidrata i njegova primjena u večernjim satima kroz dulji period može uzrokovati pojavu zubnog karijesa kod djece.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika