Prehrana djeteta s akutnim proljevom

Akutni proljevi su nakon respiratornih infekcija najčešće zarazne bolesti koje vidimo kod djece. Jako je važno da roditelji budu informirani o pravilnom postupanju kod djeteta s akutnim proljevom, važnosti rehidracije i primjerene prehrane.

Nadoknada izgubljene tekućine

Akutni proljev kod djece je najčešće uzrokovan virusima (rotavirus, norovirus, astrovirus, adenovirus…). Proljev je definiran kao pojava stolica rjeđe konzistencije (mekano kašaste ili vodenaste) i / ili povećan broj stolica (3 i više stolica u 24 sata). Povećan gubitak tekućine proljevastim stolicama može kod malog djeteta uzrokovati dehidraciju već u prvim satima bolesti, osobito ako je udružen s povraćanjem i vrućicom. Najvažnije je odmah početi s nadoknadom tekućine, već nakon prve proljevaste stolice.

Što dijete treba piti?

Za djecu koja su hranjena isključivo majčinim mlijekom preporuča se nastaviti sa čim češćim podojima, uz dodatak ORS otopina samo u slučaju težih oblika proljeva. Slično vrijedi i za dojenčad koja se hrane mliječnom formulom. Kod ostale djece prvi izbor za nadoknadu tekućine su oralne rehidracijske otopine (ORS) koje nadoknađuju izgubljenu vodu, glukozu i elektrolite. Ponekad dijete ne prihvaća ORS otopinu jer mu ne odgovara okus. Ako dijete nije dehidrirano ili se radi o blažem stupnju dehidracije, može se umjesto ORSa preporučiti povećan unos tekućine koju dijete inače pije (voda, čaj, juha…). Jedno od rješenja su i ORS otopine voćnog okusa čija se palatabilnost poboljšava ako se smrznu i djeci daju u obliku ‘sladoleda’. Svakako treba izbjegavati voćne sokove i slatka pića koja velikim sadržajem glukoze navlače dodatno vodu u crijeva i pogoršavaju proljev.

Koliko tekućine dijete treba popiti?

Uz uobičajen unos tekućine, za svaku proljevastu stolicu djetetu mlađem od 2 godine treba dati dodatnih 50-100 mL tekućine, a starijem djetetu 100-200 mL tekućine. Ako dijete povrati, treba prekinuti unos tekućine na usta kroz 10-20 minuta i onda pokušati ponovo u malim, učestalim obrocima (1 žličica svakih 1-2 minute).

Kada dijete s proljevom može jesti i što mu se smije dati?

Danas znamo da je ideja ‘poštede’ crijeva i dugotrajno izbjegavanje krute hrane kod djeteta s proljevom pogrešna. Preporuča se već nakon 4-6 sati od početka rehidracije dati djetetu krutu hranu primjereno dobi, ponekad i ranije ako dijete pokazuje interes. Prve namirnice koje se daju trebaju biti lako probavljivi, složeni ugljikohidrati (npr. juha od mrkve i krumpira, tjestenina, riža), a potom postupno treba uvesti i ostale namirnice. NE preporučuje se višednevno provođenje ‘čajne dijete’, ‘BRAT’ dijete (banane, riža, jabuke i dvopek), niti sličnih protokola koji reduciraju prehranu djeteta na svega par namirnica (samo čaj, slani štapići, dvopek, riža i slično). Tako siromašna prehrana ne daje djetetu dovoljno energije, onemogućuje hranjenje crijeva ‘iznutra’, odgađa oporavak sluznice crijeva i produljuje trajanje bolesti. Prehrana mora biti raznovrsna i kvalitetna. Dijete može jesti juhe, meso, povrće, žitarice, jogurte, voće i druge namirnice primjereno dobi, a treba izbjegavati slatkiše i slatke sokove, te masnu, prženu, pohanu i jako začinjenu hranu. Može se očekivati da dijete koje je akutno bolesno nema apetita i da možda neće pojesti koliko inače. Treba mu stoga ponuditi češće, a manje obroke, ali svakako treba inzistirati na tome da pije dovoljno tekućine!

Treba li izbjegavati laktozu?

Tijekom crijevne virusne infekcije dolazi do oštećenja sluznice crijeva i smanjene mogućnosti razgradnje laktoze koja je glavni šećer u mlijeku. Neprobavljena laktoza u crijevu može dovesti do pogoršanja proljeva. Studije su pokazale da izbjegavanje laktoze može skratiti trajanje proljeva za 18 sati kod djece koja su liječena u bolnici, ali za sada nema službenih preporuka za prehranu bez laktoze tijekom akutnog proljeva.

Jesu li probiotici korisni kod proljeva?

Stručna pedijatrijska gastroenterološka i infektološka udruženja preporučuju davanje probiotika kod djece s akutnim proljevom, uz simptomatsko liječenje (nadoknadu tekućine). Probiotički sojevi koji se preporučuju su Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii i Lactobacillus reuteri.

Kako se još može pomoći djetetu?

Racekadotril je lijek koji smanjuje sekreciju tekućine u crijevima i volumen stolica, a može se uz preporuku liječnika davati djeci starijoj od 3 mjeseca. Prema nekim studijama, djeci starijoj od 6 mjeseci s akutnim proljevom korisno je davati dodatak prehrani koji sadrži cink.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika