Društvene mreže i mentalno zdravlje korisnika

Pauline Anderson u svom članku govori o nedavnom potezu Instagrama koji bi pretvorio opciju “like” u privatnu, umjesto da se može vidjeti javno.

Pauline Anderson u svom članku govori o nedavnom potezu Instagrama koji bi pretvorio opciju “like” u privatnu, umjesto da se može vidjeti javno. Eksperti za mentalno zdravlje podržavaju ovaj potez smatrajući da je ovo dobar prvi korak u ublažavanju nekog od psihološkog distresa povezanog s korištenjem društvenih medija. Mnogi smatraju da bi to moglo barem djelomično smanjiti tenzije i “toksičnost” vezano uz percepciju, osobito među mlađim korisnicima, da je broj “likeova” na Instagramu indikator  vlastite vrijednosti. Istraživanja pokazuju da neki mlađi korisnici Instagrama govore o osjećajima neuspjeha i nepopularnosti kada njihove objave ne dobivaju dovoljno “lajkova”. Promjena bi se odnosila na to da bi korisnici Instagrama i dalje vidjeli kome se sviđaju njihove objave, ali broj “lajkova” ne bi bio vidljiv njihovim pratiteljima.  

Instagram je prvo testirao ovu promjenu u Kanadi, a zatim i u drugim zemljama uključujući Brazil, Irsku, Italiju, Japan i Novi Zeland, prije primjene u SAD-u.Nedavna su istraživanja pokazala da Instagram i druge društvene platforme mogu imati pozitivan učinak na mlade ljude.

Anketa koja je 2017. godine provedena na Univerzitetu u Chicagu, pokazala je da među 790 tinejđera između 13 i 17 godina, njih 78% je navelo da im društvene mreže pomažu da se osjećaju bliže svojim prijateljima, , 49% da im omogućuje bolju informiranost i 42% da im pomaže povezati se s obitelji.

Ipak, korištenje društvenih mreža može izazvati osjećaj neadekvatnosti i bezvrijednosti. Isto je istraživanje pokazalo da 15% ispitanika osjeća pritisak uvijek prikazivati sebe u najboljem izdanju, 10% je izvijestilo o tome da ima osjećaj izloženosti prevelikom broju informacija, a 9% je izvijestilo o osjećaju preplavljenosti ili straha ako nisu prisutni na mrežama. Prema tom istraživanju 58% tinejđera uzelo je pauzu od barem jedne društvene mreže.

Druga su istraživanja povezala korištenje društvenih mreža kod mladih s puno ozbiljnijim posljedicama na mentalno zdravlje, poput depresije i anksioznosti.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika