Psihoterapija, metoda liječenja – 3. dio

U psihoterapiji, zadatak pacijenta je da odžaluje bolne trenutke svog života, što je moguće kroz povjerljiv odnos s terapeutom.

Autor Robert Berezin u svom članku objašnjava proces promjene tijekom psihoterapije navodeći dalje kao primjer pretpostavku da smo naučili svirati određeni akord, ali na nepravilan način i sada to želimo ispraviti. Ono što prvo moramo napraviti jest da ga prestanemo svirati na taj način.

Ponovo moramo vježbati kako držati ruku i prste i to na novi način koji je drugačiji od ranijeg. Ispočetka prolazimo čitav process uključujući bol u mišićima, nespretnost, spori napredak, no sada ipak lakše nego prvi put. Na taj se način uspostavlja nova neuromuskularna karta koja se razlikuje od prethodne. Kada prođemo čitav taj postupak, dođemo do toga da možemo automatski svirati. Možemo reći da se stara karta mozga više ne koristi, kako bi se stvorilo novo neuromuskularno iskustvo koje će se sada aktivirati.

Ako se vratimo na područje psihoterapije, odnosno na emocionalni rast i promjenu, taj je proces znatno kompliciraniji jer se postupak događa u amigdali i limbičkom sustavu, a promjena se nastavlja događati kroz osjećaje. Taj proces promjene možemo nazvati žalovanje. Nakon žalovanja može se nastaviti prema nečem novom i boljem.

U psihoterapiji, zadatak pacijenta je da odžaluje bolne trenutke svog života, što je moguće kroz povjerljiv odnos s terapeutom. Pacijent se susreće sa svojom boli s ciljem deaktivacije negativno povezanih mapa u mozgu.

Prema Elisabeth Kübler-Ross postoji nekoliko stupnjeva kroz koje osoba prolazi na putu odustajanja od starih obrazaca te prihvaćanju novih. To uključuje sljedeće faze: izazov i poricanje – spremni smo se otvoriti i ponovo proživjeti bol. U toj se fazi javljaju osjećaji bijesa na izvor loših iskustava. Osoba se osjeća tužno zbog gubitka starih problematičnih izvora sigurnosti; i konačno prihvaćanje da više ne živi svoj stari poznati identitet.

U okružju sigurne luke terapeuta jedan se obrazac polako razgrađuje, deaktivira, a nestaju simptomi i osjećaj patnje nastali starim obrascem. Tijekom terapije pacijent stvara i izgrađuje novi obrazac ​​povjerenja, pozitivnih emocija i privrženosti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika