Lijekovi za poremećeno mokrenje

Pregled terapijskih mogućnosti u liječenju poremećaja mokrenja…

Ovdje neće biti govora o diureticima – lijekovima za pojačanu eliminaciju tekućine iz tijela. Namjera mi je ovim tekstom dati pregled terapijskih mogućnosti u liječenju poremećaja mokrenja. Navest ćemo najčešće korištene medikamentozne preparate – od biljnih pripravaka do različitih sintetskih lijekova – koje danas koristimo u ciju poboljšanja kvalitete mokrenja odnosno ublažavanja postojećih simptoma ili progresije postojećeg stanja.
S namjerom pišem riječ „ublažavanja“ jer već na početku treba reći kako ti lijekovi ne mogu potpuno ukloniti već razvijene simptome poremećenog mokrenja, ali ih mogu pouzdano ublažiti i tako učiniti lakše podnošljivima, a život ugodniji. Većinom se radi o starijoj populaciji muškaraca u kojih neminovno treba u razmatranje uzeti i proteklo vrijeme života. Time želim naglasiti da je, unatoč napretku modernog vremena i medicine, i dalje potrebno u starijoj dobi pomiriti se s neizbježnim slabljenjem tjelesnih i mentalnih funkcija. Upravo tako je i s mokrenjem – nerealno je očekivati da ono bude jednake kvalitete kao što je bilo u mladosti, ali dobro odabrani lijekovi mogu značajno olakšati postojeće tegobe, usporiti progresiju bolesti i smanjiiti rizike nastanka komplikacija.

Prilagodba životnih navika ili higijensko-dijetetske promjene dosadašnjeg načina života uz redoviti nadzor urologa, a bez upotrebe ikakvih farmakoloških sredstava prvi je izbor za ljude s minimalnim tegobama koji nisu opterećeni ili zabrinuti svojim postojećim simptomima

Biljni preparati  – ili tzv. fitoterapija je oblik liječenja prikladan za ljude s minimalnim tegobama koji su ipak namjerni svakako poduzimati neke mjere liječenja.

Blokatori alfa-receptora, čiji je predstavnik tamsulosin, najčešće su korišteni lijekovi za olakšavanje mokrenja i brzog su učinka. Pogodni su za bolesnike s otežanim mokrenjem, umjerenim i jače izraženim simptomima te blago uvećanom prostatom.

Inhibitori enzima 5-alfa reduktaze (tzv. 5ARI, npr. finasterid) su lijekovi za bolesnike s umjerenim i znatno izraženim simptomima, znatno uvećanom prostatom te bolešću koja ima i druge karakteristike progresivnog stanja. Oni djeluju s odgodom od par mjeseci i njihovi efekti nisu toliko uočljivi na simptomatskom planu, ali zato djeluju dugotrajno (dok ih uzimate) i smanjujući progresiju bolesti i učestalost nastanka komplikacija.

Antimuskarinici ili blokatori muskarinskih receptora (npr. solifenacin) koji se nalaze u stijenci mokraćnog mjehura namijenjeni su upravo smanjenu pretjerane aktivnosti mokraćnog mjehura koja se manifestira vrlo učestalim mokrenjem i urgencijom sve do urgentne inkontinencije.

Stimulatori beta-receptora, gdje je za sada jedini predstavnik mirabegron, namijenjeni su također smanjenju aktivnosti mokraćnog mjehura ali drugačijim mehanizmom nego što to čine antimuskarinici pa se i koriste tek nakon neuspješne ili teško podnošljive terapije antimuskarinicima.

Kombinirana terapija gdje se najčešće istodbno koriste alfa-blokator i inhibitor 5-alfa reduktaze. U ovoj kombinaciji alfa blokator osigurava brzi učinak a inhibitor 5-alfa reduktaze omogućuje dugotrajnost učinka i usporavanje progresije bolesti. Druga vrlo česta kombinacija je alfa-blokator uz antimnuskarinik. Ta je kombinacija pogodna za  bolesnika s istodobno umjereno ili jako izraženim opstruktivnim ali i iritativnim simptomima mokrenja.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika