Što je to „zastoj“?

    Nerijetko bolesnici, nakon pregleda urologa, doznaju da imaju ili nemaju „zastoj“. Nakon ultrazvučnog pregleda urolog ili radiolog, ovisno tko ultrazvuk radi, zna saopćiti bolesniku da je dobro – jer nema zastoja – ili da nije dobro budući da na bubregu postoji zastoj. Što zapravo označava taj pojam zastoj?

    Radi se o kolokvijalnom izrazu koji se uvriježio u praksi, a označava da postoji neki razlog koji ometa normalan protok urina iz bubrega u mokraćni mjehur što onda rezultira spomenutim „zastojem“. Bubreg se, ugrubo, sastoji od bubrežnog tkiva (parenhim bubrega) i kanalnog sustava. Parenhim bubrega stvara urin filtracijom krvi, a kanalni sustav tako stvoreni urin transportira u mokraćni mjehur. Kanalni sustav čine bubrežne čašice (ili kaliksi, lat., calyces) i bubrežna nakapnica (pyelon) iz koje se urin dalje transportira mokraćovodom (lat., ureter) sve do mokraćnog mjehura.

    Postoji li kakva zapreka normalnom otjecanju urina (kanalnim sustavom) iz bubrega jasno je da će se kanalni sustav, zbog nakupljanja novostvorenog urina, proširiti. Ultrazvučnim pregledom se u tim okolnostima nađe prošireni kanalni sustav i takvo stanje, odnosno takvu ultrazvučnu sliku, nazivamo zastojem. Radi se dakle o zastoju, opstrukciji (zapreci) normalnog protoka urina kanalnim sustavom iz bubrega. Druga riječ, koja se koristi sa ciljem opisivanja istog stanja, je dilatacija – proširenje kanalnog sustava.

    Jedan od najčešćih uzroka nastanka zastoja urina, odnosno ultrazvučne slike dilatacije kanalnog sustava bubrega, je začepljenje mokraćovoda (uretera) kamencem. Nastane li takvo začepljenje naglo razviti će se slika jake bubrežne boli (tzv. bubrežna ili renalna kolika) koja je posljedica naglog rastezanja, akutne dilatacije, kanalnog sustava. Međutim, razvija li se opstrukcija postepeno, polako, bolovi će izostati iako će i dalje na ultrazvuku biti vidljiva dilatacija kanalnog sustava odnosno postojati će zastoj urina. Primjer takve, sporo nastajuće, opstrukcije je tumor mokraćnog mjehura ili uretera koji polako svojim rastom sve jače opstruira protok urina, ali kako opstrukcija (začepljenje) ne nastaje brzo nego postepeno, bolovi u tim okolnostima najčešće izostaju.

    Može se, nadalje, raditi i o disfunkcionalnom segmentu na spoju pijelona i uretera (tzv. PUS – pijeloureteralni segment), bez mehaničke opstrukcije, što onda također rezultira dilatacijom iznad mjesta koje nepravilno transportira urin – dakle, dilatacijom pijelona. Ova bolest se naziva hidronefroza i nastaje kao posljedica disfunkcionalnog ili (daleko rjeđe) mehanički opstruiranog pijelouretralnog segmenta. Opstrukcija uretera može nastati i kompresijom izvana što se naziva ekstrinzičnom opstrukcijom uretera, a najčešći uzrok je rast tumorske tvorbe u trbušnoj šupljini ili zdjelici. U tim okolnostima također postupno, dakle bezbolno, dolazi do zastoja, dilatacije. Primjer fiziološkog zastoja viđamo u kasnijim fazama trudnoće kada se uvećana maternica postupno pomiče u desno i tako nastaje fiziološki, prolazni zastoj desnog bubrega (točnije, kanalnog sustava) koji nakon poroda postupno nestaje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika