Subvezikalna opstrukcija

U urološkom žargonu uvriježio se pojam „subvezikalna opstrukcija“ i urolozi njime barataju vrlo familijarno gotovo podrazumijevajući da će i bolesniku, ili njegovoj pratnji, biti automatizmom jasno o čemu se radi. Vratimo se načas etimologiji. Vjerujem da pojam opstrukcija i njegovo značenje čitatelju ne treba posebno pojašnjavati.

Međutim, mokraćni mjehur se na latinskom piše vesica urinaria (čit. vezika urinarija), a prefiks „-sub“ označava mjesto koje se nalazi ispod nečega. Dakle, kad govorimo o pojmu subvezikalan to označava da je nešto smješteno ispod mokraćnog mjehura. U urologiji vrlo često govorimo o raznim zaprekama (opstrukcijama) normalnom protoku urina. Slijedom navedenog, pojam „subvezikalna opstrukcija“ označava mjesto zapreke normalnom protoku urina koje se nalazi ispod mokraćnog mjehura. Taj pojam ne definira bolest per se već samo govori da se radi o zapriječenom normalnom toku mokraće, a mjesto zapreke se nalazi ispod mokraćnog mjehura.

Subvezikalna opstrukcija i česta pojava u muškaraca dok je u žena vrlo rijetka pojava. Muškarci su oni koji gotovo prirodno, spontano, starenjem teže opstruktivnim promjenama mokrenja i posljedičnim simptomima te opstrukcije. Razlog toj pojavi, kao i razlici njezine učestalosti između muškaraca i žena, je činjenica da je muška mokraćna cijev znatno dulja, a i prostata je smještena ispod mokraćnog mjehura (dakle subvezikalno!). Upravo su ta dva organa (uretra – mokraćna cijev i prostata – predstojna žlijezda) najčešća sijela bolestima koje dovode do subvezikalne opstrukcije.

Kada govorimo o prostati, njezino uvećanje (bez obzira postoji li u prostati maligna bolest – rak – ili ne postoji) dovodi do opstrukcije normalnom protoku urina. Treba osobito naglasiti kako samo uvećanje prostate ne dovodi uvijek i kod svih muškaraca do opstrukcije! Drugim riječima, prostata može biti uvećana i ne dovoditi do opstrukcije, ali i obrnuto (što je dosta rjeđe!) može biti tek minimalno uvećana i dovesti do značajnog stupnja opstrukcije protoku mokraće. Osim uvećane prostate vrlo čest uzrok subvezikalne opstrukcije i suženje uretre (mokraćne cijevi – lat., strictura urethrae).

Nadalje, suženje samog vanjskog otvora mokraćne cijevi na vrhu glavića penisa ili stenoza meatusa (lat., stenosis meati urethrae), koja nastaje najčešće kao posljedica kroničnih recidivnih upalnih promjena ili jatrogene ozljede, također može dovesti do subvezikalne opstrukcije. U dječjoj dobi to može biti i, iznimno rijetka bolest, valvula uretre (koja se opisuje samo u dječaka). Nabrajajući tako uzroke, treba spomenuti i jednostavni konkrement mokraćnog mjehura koji, pri pokušaju izmokravanja, zaglavi u samoj mokraćnoj cijevi – i on također dovodi do subvezikalne opstrukcije.

Neki od navedenih uzroka, poput uvećane prostate, mogu se neko vrijeme uspješno tretirati i medikamentozno, ali za većinu drugih uzroka potrebna je kirurška terapija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika