Povišeni kolesterol

Poštovani,imam 34 godine,160 cm visoka i 73 kg. Kolesterol mi je 7.1, Trigliceridi 1.8, HDL 1.18, LDL 5.10. Ne krečem se bas dovoljno,al se i ne hranim baš zdravo. Jel imam razloga za brigu zbog ovog nalaza? I dali kolesterol mogu snizit prehranom bez lijekova? Hvala

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Poštovani,

u pitanju ste i sami sugerirali mogući odgovor. Promjena načina života i briga o vlastitom zdravlju može nam pomoći da preveniramo buduće poremećaja zdravlja koje nas očekuju u kasnijim godinama. Čim smo se rodili, već počinju procesi starenja, a u određenoj mjeri ih možemo usporiti ukoliko vodimo brigu o vlastitom zdravlju. Međutim, mi smo određeni i svojim nasljeđem, pa među nama ima onih koji su naslijedili predispoziciju za neki poremećaj ili bolest.

Parametri koje ovdje iznosite pokazuju blaže odstupanje od normalnih vrijednosti. U kojoj mjeri su ova odstupanja posljedica načina života i ishrane, kako sami navodite, ili možda kod vas postoji predispozicija za nasljedni metabolički poremećaj, možete utvrditi ukoliko potražite savjet liječnika specijalista internista. U prvom slučaju će pomoći prehrana, a u drugom mogu pomoći lijekovi. U svakom slučaju, dobro je da se kod vas pojavila briga za vaše zdravlje. Osluškujte svoje tijelo i periodički napravite kontrolni pregled.

Lijepi pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika