Povišeni kolesterol

Poštovani,imam 34 godine,160 cm visoka i 73 kg. Kolesterol mi je 7.1, Trigliceridi 1.8, HDL 1.18, LDL 5.10. Ne krečem se bas dovoljno,al se i ne hranim baš zdravo. Jel imam razloga za brigu zbog ovog nalaza? I dali kolesterol mogu snizit prehranom bez lijekova? Hvala

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Poštovani,

u pitanju ste i sami sugerirali mogući odgovor. Promjena načina života i briga o vlastitom zdravlju može nam pomoći da preveniramo buduće poremećaja zdravlja koje nas očekuju u kasnijim godinama. Čim smo se rodili, već počinju procesi starenja, a u određenoj mjeri ih možemo usporiti ukoliko vodimo brigu o vlastitom zdravlju. Međutim, mi smo određeni i svojim nasljeđem, pa među nama ima onih koji su naslijedili predispoziciju za neki poremećaj ili bolest.

Parametri koje ovdje iznosite pokazuju blaže odstupanje od normalnih vrijednosti. U kojoj mjeri su ova odstupanja posljedica načina života i ishrane, kako sami navodite, ili možda kod vas postoji predispozicija za nasljedni metabolički poremećaj, možete utvrditi ukoliko potražite savjet liječnika specijalista internista. U prvom slučaju će pomoći prehrana, a u drugom mogu pomoći lijekovi. U svakom slučaju, dobro je da se kod vas pojavila briga za vaše zdravlje. Osluškujte svoje tijelo i periodički napravite kontrolni pregled.

Lijepi pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Endokrinologija

Je li moguće da mi tjelesna težina stagnira iako manje jedem zbog korištenja ovog lijeka?

Endokrinologija

Metformin – lijek izbora u liječenju dijabetesa tip 2 od samog početka i (ili) panaceja današnjice?

Metformin pripada biokemijskoj grupi bigvanida koji potječu iz biljke francuski jorgovan (Galega officinalis) koja se još od Srednjeg vijeka koristila u narodnoj medicini, i to za liječenje simptoma poliurije i za potenciranje znojenja kod oboljelih od kuge…

Endokrinologija

Osteoporoza

Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju sistemnog karaktera, karakterizirana  smanjenjem  mase koštanog tkiva  po jedinici volumena te propadanjem mikroarhitekture.

Endokrinologija

Hipotireoza

Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH).

Endokrinologija

Drugo desetljeće liječenja osteoporoze

Osteoporoza  predstavlja veliki  socijalno zdravstveni problem svjetskih razmjera. To je sistemska bolest koju karakterizira mala koštana masa i propadanje mikroarhitekture koštanog tkiva.

Endokrinologija

Osteoporoza – prehrana

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma.

Endokrinologija

Mogu li vam poslati nalaz uzv štitnjače?

Endokrinologija

Osteoporoza – “Tiha epidemija”

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva.Zbog svoje velike učestalosti, a neprimjetne smiptomatologije naziva se i “tiha epidemija”.