Hipotireoza

Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH).

Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH). Često se u praksi određuju  slobodni T3 i T4 ( fT3, fT4). Nedostatak hormona štitnjače manifestira se umorom, smanjenom koncentracijom, povećanjem tjelesne težine, opstipacijom, usporenim radom srca, promuklim i hrapavim glasom, suhom i perutavom kožom, slabošću u mišićima, depresijom, poremećajima menstracijskog ciklusa.

Nemaju svi bolesnici razvijene sve simptome. Simptomi hipotireoze razvijaju se postepeno i često su potrebni mjeseci, pa čak i godine do razvoja potpune kliničke slike. Budući da hipotireoza dovodi do usporenog metabolizma prvi znak hipotireoze može biti i povišena razina kolesterola u krvi.  Hipotireoza  se dijeli  na primarnu, sekundarnu i tercijarnu. Primarna hipotireoza označava poremećaj na razini štitnjače, sekundarna poremećaj na razini hipofize, a tercijarna poremećaj na razini hipotalamusa.  Uzroci nastanka hipotireoze su nedostatk joda u prehrani (endemski krajevi),  nasljedna sklonost, odstranjenje štitnjače ( zbog karcinoma, čvorova u štitnjači), upotreba radioaktivnog joda.

U 95% slučajeva uzrok hipotireoze  je primaran. Autoimuna bolest štitnjače, poznata i kao Hashimotova bolest je najčešći uzrok  hipotireoze.

Što znači autoimuna bolest štitnjače?

Autoimuna bolest štitnjače (Mb Hashimoto) označava stvaranje protutijela u organizmu koja ‘’napadaju”  štitnjaču i dovode do razaranja tkiva štitnjače stvarajući kroničnu upalu.  Drugim riječima organizam prepoznaje štitnjaču kao strano tijelo i pokreće obrambene mehanizme.  Uzrok leži u genetici odnosno naslijeđu i samo one osobe kod kojih postoji nasljedna sklonost će razviti Mb. Hashimoto.  Žene češće obolijevaju  nego muškarci. 

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, laboratorijskih nalaza te ultrazvučno. Povišene vrijednosti TSH uz snižene vrijednosti perifernih hormona štitnjače potvrđuju dijagnozu. Međutim vrlo često se javlja takozvana subklinička hipotireoza koju obilježava povišena razina TSH uz normalne vrijednosti perifernih hormona. Većina takvih pacijenata ima  vrijednosti TSH između 5-10 mmol/l, a mali broj pacijenta ima simptome koji su tipični za hipotireozu.  Liječenje subkliničke hipotireoze je individualno.  Ovisi o kliničkoj slici kojom se bolesnici prezentiraju, visinom  TSH, prisustvom protutijela štitnjače, da li se radi o mlađim ili starijim osobama ili trudnicama kod kojih svakako treba započeti liječenje.

Kod poremećaja hormona štitnjače preporuča se učiniti i UZV štitnjače radi uvida u ehostrukturu štitnjače.

Liječenje hipotireoze u pravilu je doživotno, a provodi se nadomjesnom hormonskom terapijom- levotiroksinom. Pokazatelj dovoljnog unosa tiroksina kod  hipotireoze je razina TSH.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Penis

Žile na penisu – je li to normalno?

Boja kože

Vitiligo

Promjena u boji kože može biti u obliku pojačane pigmentacije ili gubitka pigmenta. Koža ima određenu boju za koju su zaslužne stanice melanociti, a kada boja nije ujednačena ili ako se ona na pojedinim dijelovima tijela gubi tada se govori o poremećajima pigmentacije. Melanociti su stanice koja se nalaze u bazalnom sloju epidermisa i proizvode […]

Dlaka

Hipertrihoza

Hipertrihoza je pojava pretjeranog rasta dlaka na tijelu na mjestima koja nisu uobičajena (hiper- + grč. θρίξ: dlaka, vlas + -oza, lat. hypertrichosis). Uočiti se može neposredno nakon rođenja kao vidljiva dlakavost ili se može razviti kasnije tijekom života. Jednako je zastupljen u muškaraca i u žena, jer ovaj poremećaj u rastu dlaka nije pod […]

Alzheimerova bolest

Promjene stila života povezane s poboljšanjem simptoma Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima novog istraživanja, zdravi stilovi života povezani su s nižim rizikom od Alzheimerove bolesti (AD), ali također može koristiti pacijentima s već dijagnosticiranim blagim kognitivnim oštećenjem (MCI) ili ranim AD. Nakon 20 tjedana, pacijenti nakon intenzivne promjene multimodalnog stila života pokazali su značajna poboljšanja u kogniciji i funkciji. Korisne promjene primijećene su i u […]

Depresija

Mogu li se podtipovi depresije i tjeskoba identificirati snimanjem mozga

Snimanje mozga u kombinaciji s umjetnom inteligencijom identificiralo je šest različitih “biotipova” depresije i anksioznosti što bi možda moglo dovesti do personaliziranijeg i učinkovitijeg liječenja. Istraživačica Leanne Williams, dr. sc., smatra kako ovo istraživanje može imati “neposredne kliničke implikacije” te kako je na Stanfordu započelo prevođenje tehnologije snimanja u upotrebu u novoj preciznoj klinici za […]

Citološki nalaz urina

Molim Vas da li možete protumačiti citološki nalaz urina

Iz iste kategorije

Endokrinologija

Već tri godine uzimam lijek Letrox, doza od 75 mg radi hipo aktivnosti štitnjače…

Endokrinologija

Osteoporoza

Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju sistemnog karaktera, karakterizirana  smanjenjem  mase koštanog tkiva  po jedinici volumena te propadanjem mikroarhitekture.

Endokrinologija

Drugo desetljeće liječenja osteoporoze

Osteoporoza  predstavlja veliki  socijalno zdravstveni problem svjetskih razmjera. To je sistemska bolest koju karakterizira mala koštana masa i propadanje mikroarhitekture koštanog tkiva.

Endokrinologija

Osteoporoza – prehrana

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma.

Endokrinologija

Osteoporoza – “Tiha epidemija”

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva.Zbog svoje velike učestalosti, a neprimjetne smiptomatologije naziva se i “tiha epidemija”.

Endokrinologija

Općenito o osteoporozi

S prof. dr. sc. Mirkom Koršićem, FRCP, pročelnikom Zavoda za endokrinologiju interne klinike KBC-a Zagreb razgovarali smo o bolesti o kojoj se sve više priča – osteoporozi.

Endokrinologija

Novosti od društva za osteoporozu

U veljači ove godine Američko društvo za osteoporozu objavljuje smjernice za dijagnostiku i liječenje osteoporoze kod žena u postmenopauzi te muškaraca starijih od 50 godina.

Endokrinologija

Povišeni kolesterol