Već tri godine uzimam lijek Letrox, doza od 75 mg radi hipo aktivnosti štitnjače…

Već tri godine uzimam lijek Letrox, doza od 75 mg radi hipo aktivnosti štitnjače. Da li je Letrox štetan za kosti?

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Letrox je sintetski hormon štitne žlijezde koji se uzima kako bi se nadomjestio manjak ovog hormona u organizmu. Štitna žlijezda je vrlo važna žlijezda u našem organizmu koja izlučuje hormon koji sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima i utječe na mijenju tvari i regulira pravilan rad više naših organa i organskih sustava.

Stoga je neophodno nadomjestiti manjak ovog hormona koji se kod Vas iz nekog razloga nedovoljno izlučuje, jer bi u protivnom nastalo niz loših posljeidica za funkcioniranje Vašeg organizma u cijelosti, pa tako i koštanog sustava. Ovakav lijek je nužan za Vas a optimalnu dozu odredit će Vaš liječnik u odnosu na kontrolne nalaze koje budete provodili i na osnovu Vašeg općeg stanja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Endokrinologija

Metformin – lijek izbora u liječenju dijabetesa tip 2 od samog početka i (ili) panaceja današnjice?

Metformin pripada biokemijskoj grupi bigvanida koji potječu iz biljke francuski jorgovan (Galega officinalis) koja se još od Srednjeg vijeka koristila u narodnoj medicini, i to za liječenje simptoma poliurije i za potenciranje znojenja kod oboljelih od kuge…

Endokrinologija

Osteoporoza

Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju sistemnog karaktera, karakterizirana  smanjenjem  mase koštanog tkiva  po jedinici volumena te propadanjem mikroarhitekture.

Endokrinologija

Je li moguće da mi tjelesna težina stagnira iako manje jedem zbog korištenja ovog lijeka?

Endokrinologija

Hipotireoza

Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH).

Endokrinologija

Mogu li vam poslati nalaz uzv štitnjače?

Endokrinologija

Drugo desetljeće liječenja osteoporoze

Osteoporoza  predstavlja veliki  socijalno zdravstveni problem svjetskih razmjera. To je sistemska bolest koju karakterizira mala koštana masa i propadanje mikroarhitekture koštanog tkiva.

Endokrinologija

Osteoporoza – prehrana

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma.

Endokrinologija

Osteoporoza – “Tiha epidemija”

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva.Zbog svoje velike učestalosti, a neprimjetne smiptomatologije naziva se i “tiha epidemija”.