Osteoporoza – “Tiha epidemija”

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva.Zbog svoje velike učestalosti, a neprimjetne smiptomatologije naziva se i “tiha epidemija”.

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju , obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture  koštanog tkiva.Zbog  svoje velike učestalosti a ne primjetne smiptomatologije  naziva  se i “tiha epidemija”.Zahvaća 8-10 % stanovništva.Prijelomi kostiju  najozbiljnija su komplikacija  osteoporoze, a najčešći su na kralješcima ,kuku, distalnom  dijelu podlaktice. Učestalost osteoporotskih prijeloma rase s dobi  .Nakon 3o. godine  kost se polako gubi,nakon 50.  godine  života zamjetno je povećanje prijeloma podlaktice, nakon 6o. godine vertebralnih prijeloma a nakon 7o. godine života  prijeloma kuka. Osteoporoza je znatno češća u žena , a znatan gubitak kosti počinje nakon menopauze .Između 50-60. godine života godišnji gubitak kosti je  između 2-3 %.

Uzroci osteoporoze  su višestruki: genetska predispozicija, dob, ne mogućnost da se postigne potrebna koštana masa za vrijeme rasta, ne odgovarajući unos kalcija i vitamina D, životne navike, postojanje niza kroničnih bolesti, te hormonski poremećaji.
Zahvaljujući napretku medicine i tehnike  životni vijek  se produžava, raste udio stanovništva starije životne dobi. Time se povećava  incidencija osteoporoze i prijeloma. Rana dijagnoza i  liječenje osteoporoze smanjuje mogućnost prijeloma, a time i  teške posljedice, invalidnost i smrtnost. Najčešći uzroci smrti su  embolija  i upala pluća .

Prevencijom osteoporoze treba započeti  što ranije još u dječjoj dobi. Nužno je osigurati prehranom  dostatan unos kalcija  i vitamina D, razvijati zdrav način života  i tjelesnu aktivnost. Kod djagnosticirane osteoporoze  osnovno liječenje je prekid loših navika i uklanjanje čimbenika rizika, dostatan unos kalcija  1000-1500 mg  dnevno i vitamina D3 dnevno 400-800 i.j.zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost.
Nekoliko lijekova pokazalo je sposobnost smanjenja prijeloma kostiju u bolesnika s osteoporozom. Na žalost još uvijek se liječi manji dio populacije, svega 10-20 %.

Hormonsko nadomjesno liječenje pokazalo se pozitivno u premenopauzi i ranoj postmenopauzi. SERM-ovi pozitivno djeluju na kost , sprečavaju gubitak koštane mase. U slučaju pogoršanja mineralne  gustoće kosti i visokog rizika za prijelom važno mjesto u liječenju osteoporoze zauzimaju bisfosfonati (alendronat, risedronat, ibandronat). Oni ne samo da sprečavaju napredovanje osteoporoze već dovode do povećanja koštane mase smanjujući koštanu pregradnju. Moguće ih je primijeniti bez obzira na  dob i spol. Dobri su u slučajevima  vrlo male koštane  mase i sekundarne osteoporoze. Kalcitonin u uglavnom koristan u starijih bolesnika s bolnim prijelomima kralješaka. Paratireoidni hormon i stroncijev ranelat smanjuju rizik  osteoporotičnih prijeloma  djelujući na  samnjenje razgradnje i povećanje izgradnje kosti.
Liječenje osteoporoze  mora biti prvenstveno preventivno, a samo liječenje uglavnom kombinirano. Rana  dijagnoza i liječenje osteoporoze poboljšava kvalitetu života bolesnika, a ujedno doprinosi smanjenju medicinskog i ekonomskog opterećenja društva.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Hren

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Crvena riža

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

MR torakalne i cervikalne kralježnice

Prilažem nalaz MR torakalne i cervikalne kralježnice – molim Vaše mišljenje

MR mozga

Bolujem od multipla skleroze te bih Vas molila ako biste mi mogli razjasniti nalaz MR mozga

Antacidi

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Iz iste kategorije

Endokrinologija

Osteoporoza

Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju sistemnog karaktera, karakterizirana  smanjenjem  mase koštanog tkiva  po jedinici volumena te propadanjem mikroarhitekture.

Endokrinologija

Već tri godine uzimam lijek Letrox, doza od 75 mg radi hipo aktivnosti štitnjače…

Endokrinologija

Hipotireoza

Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH).

Endokrinologija

Drugo desetljeće liječenja osteoporoze

Osteoporoza  predstavlja veliki  socijalno zdravstveni problem svjetskih razmjera. To je sistemska bolest koju karakterizira mala koštana masa i propadanje mikroarhitekture koštanog tkiva.

Endokrinologija

Osteoporoza – prehrana

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma.

Endokrinologija

Općenito o osteoporozi

S prof. dr. sc. Mirkom Koršićem, FRCP, pročelnikom Zavoda za endokrinologiju interne klinike KBC-a Zagreb razgovarali smo o bolesti o kojoj se sve više priča – osteoporozi.

Endokrinologija

Povišeni kolesterol

Endokrinologija

Novosti od društva za osteoporozu

U veljači ove godine Američko društvo za osteoporozu objavljuje smjernice za dijagnostiku i liječenje osteoporoze kod žena u postmenopauzi te muškaraca starijih od 50 godina.