Bolno nadrazeno grlo

Poštovani,
Već oko 7 dana imam problem sa bolnim(blago)nadrazenim grlom,bio sam kod dr on je rekao da je prehlada u pitanju.Moje pitanje Vama .Kako je dr zakljucio da je prehlada u pitanju a nije mi niti sluso pluca,niti pogledao grlo,jer ja evo za 7 dana sam popio tonu cajeva,pastila,slana voda grgljanje i jos mnogo toga i ne prolazi.Druge simotome nemam.Ovo vam sigurno ne bih pisao da nije ovoga kovid-19 i da znate ono,simptomi mogu i nemoraju biti svasta,pa se iskreno bojim malo.Inace vadjena mi je krv za test da vidimo dali sam mozda prebolio covid.Zanima me Vase uvazeno misljenje. lp

28.12.2020

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Poštovani, kratkotrajna grlobolja praćena pečenjem grla i bez temperature obično upućuje na virusnu upalu grla i u tom slučaju terapija je simptomatska (sve ovo što ste nabrojali). Otežano i bolno gutanje praćeno temperaturom upućuje na bakterijsku upalu grla i liječi se antibioticima.
Kako bi isključili COVID bolest potrebno je napraviti bris grla i nazofarinksa na virus SARS-COV-2 (PCR test ili brzi test- ovaj zadnji samo u prvih pet dana bolesti).
Javite se liječniku radi isključenja COVID-a i radi pregleda grla(ukoliko je grlo žarko crveno potreban je antibiotik). U ovo vrijeme koristimo i slikovne poruke- poslikajte grlo i pošaljite sliku preko maila ili društvenih mreža.
Lijep pozdrav.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme