Koliko lako je zaraziti se salmonelom?

Poštovani, napravio sam nepromišljenu glupost. Radim sa psima i htio sam pokazati nivo povjerenja koje imam u svog psa i zubima sam uhvatio batak za donji dio i dao psu da uzme. Pas je uhvatio za drugi dio, ja sam odmah pustio i pljunio pljuvačku koja se nakupila. Tek kasnije mi je palo na pamet mogućnost bakterije i zaraze. Pa Vas ovim putem želim pitati, kolika je vjerojatnost da se na takav način čovjek zarazi? Znači, držao sam zubima za donji dio (gdje je koža i kost) i u vrh glave sam to držao 10 do 15 sekundi.

31.1.2017

Odgovara

Uredništvo

Poštovani, oprostite na kašnjenju odgovora. Na vašu sreću psi za razliku od mačaka su manji prenosioci zaraznih bolesti. Osim toga vjerujem da je pas uredno cijepljen protiv zaraznih bolesti, vaša je sreća da psi imaju jake enzime u svojoj slini koji djeluju tako da onemogućavaju rast bakterija. Dovoljno je da uste isperete vodom ili tekućinom za ispiranje usta da smnajite mogućnost zaraze.

U povijesti medicine psi su ljudima lizale rane upravo prema vjerovanju i spoznajama o ljekovitom djelovanju pseće sline. Dakle, vjerojatnost je mala ali zato bi oprezala za ubuduće trebalo biti više.

Lijep pozdrav, Mirjana Žagar-Petrović. 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.