Mononukleoza i spolni odnos

Poštovani,
nakon desetak dana niske temperature (37.3) i lagano upaljenog grla dijagnosticiran mi je blaži oblik mononukleoze. Nisam imala drugih simptoma. Temperatura je prošla, od početka bolesti prošlo je otprilike 3 tjedna, prilagodila sam prehranu, ne umaram se i osjećam se odlično.
Prije no što sam znala da sam zaražena mononukleozom imala sam redovite odnose s dečkom, uključujući i ljubljenje, ali on u ova tri tjedna, nije pokazao znakove zaraze.
Zanima koliko blizak kontakt možemo imati, uključujući seksualne odnose i/ili oralni seks, ukoliko se suzdržavamo od ljubljenja.

1.8.2017

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Kako se virus infektivne mononukleoze prenosi slinom, izbjegavajte bilo kakav kontakt sa slinom, sve ostalo je dozvoljeno.No, vodite računa da virus u slini može biti prisutan i do godinu ili godinu i pol dana. Zato je važno pratiti vrijednosti jetrenih proba u krvi kao pokazatelja aktivnosti bolesti. Sigurniji pokazatelji izliječenja je serologija na EBV. Odsustvo IgM antitijala i nalaz IgG antitijela znak je da ste bolest preboljeli i da više niste zarazni za svoju okolinu. Jedan dio se prokuži, a da nema znakove bolesti, moguće i Vaš dečko.  Lijep pozdrav. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika