Sin je aktivni sportaš i ima križobolju. Što mu može pomoći osim fizikalne terapije i vježbi?

Poštovani, sin ima 23 godine, aktivni je sportaš, nogomet igra već 17 godina,. Lani u rujnu su ga počela boliti leđa i to u donjem dijelu prvo desna, a sada lijeva strana. Fizikalne terapije nisu dale učinka ,kao ni sportske masaže, ni lijekovi za bolove. Vježbe istezanja radi svakodnevno. Bol se pojavljuje iznenada, posebno prilikom trzaja kod udarca lopte ili pak udarca glavom. Radio je MR kralježnice Nalaz je ” Kroz lumbosakralnu kralježnicu se prikazuje u koronarnim presjecima održana kralježnička osovina, dok se u sagitalnim presjecima prikazuje reducirana fiziološka lordoza. U području lumbosakralnog prijelaza se prikazuje anatomska varijanta kralješka prijelaznih karakteristika sa širokim lateralnim nastavcima od kojih je desni u potpunosti fuziran sa masa laterales sakruma dok se u području lijevog pokazuje manja artikulacija. U ovoj pretrazi opisani kralježak se označava sa S1. Održana stražnja IC linija. U segmentu L5-S1 održana je visina iv diska koji je nižih intenziteta signala u smislu degeneracije diska. Prikazuje se širokobrazna dorzomedijalna, te obostrano dorzolateralna protruzija u području iv diska (3mm) koja diskretno sužava neuralne foramene obostrano bez evdientnog diskradikularnog konflikta. U segmentu S1-S2 formiran mikrodisk. U području torakolumbalnog prijelaza prikazuju se pliće Schmorlove hernije.Prikazani dio medule spinalis je bez znakova medulopatije. Konus medularis je na razini L1. Kauda ekvina urednog radiomorfološkog prikaza, ne nalazi se intraspinalinih ekspanzivnih procesa. Paraspinalna musklatura je simetričnog prikaza, te urednih intenziteta signala“.
Pretrage krvi i mokraće su uredni osim povišenog keratinima, koji je 110!?. Po dobivenom nalazu osim preporuke za intenzivnim vježbama istezanja i lijekova za bol , nije dobio ništa konkretno u smislu što dalje, kako se ponašati, a bol je i dalje prisutna. Treba li više vremena za prestanak boli, aktivnije vježbe ili pak mirovanje, smije li trenirati? Na sva ova pitanja nije dobio odgovor, a bol traje već skoro godinu dana. Možete li nam pomoći svojim odgovorom? Unaprijed zahvalna i zabrinuta majka.

17.10.2022

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovana, zahvaljujem na vašem pitanju.

Nalaz ne pokazuje nekakve specifične patologije, ozljede. Terapija je fizikalna i vježbanje. Nažalost ne postoji niša drugo. Nalaz kreatinina pratite i ukoliko nije dobar napravite pretrage za bubrege.

Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika