Ako sam imala endometriočnu cistu, kako to da mi doktor govori da nemam endometriozu i da se neće vratiti?

Poštovani. Odavno imam vrlo bolne menstruacije, no zadnjih 3 godine bol nije samo donji dio trbuha, nego cijeli trbuh kao da me bole crijeva i kao da sam puna plinova, ali samo u vrijeme menstruacije. Završila sam na hitnoj i na pregledu su vidjeli cistu na jajniku te su me taj dan operirali. Uklonili su mi cistu i jedan jajovod i rekli da imam upalnu bolest zdjelice iako sam ih uvjeravala da ta bol traje već tri godine, a nalazi su mi uredni jer redovito idem na preglede. Bila sam zgrožena. Nakon tri tjedna došao je PHD – endometriotična cista, folikularne ciste i hemoragična cista. Znači ni u od upale (do tada sam psihički bila loše). U međuvremenu sam bila na pregledu kod svoga ginekologa koji mi je napravio UZV i PAPU i rekao da je sve u redu i da narednih 6 mjeseci pijem Yasmin da se sve ustabili. Doktor koji me operirao nakon PHD-a rekao je da on ne bi nikakvu terapiju, a kada sam ga pitala imam li endometriozu samo je rekao da je to bila endometriotična cista puna krvi i da se 99% neće vratiti.
Ako je to bila endometriotična cista, kako onda nemam endometriozu i kako to da se neće vratiti?
Biste li mi Vi preporučili da pijem pilule tih 6 mjeseci ili ne? Nisam sigurna što ću, jedan mi je ginekolog rekao da pijem, a drugi da ne pijem. Mogu li mi naškoditi ili izazvati novu istu cistu? Hvala

7.7.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

treba pogledati PHD nalaz. PHD nalaz je nalaz sa patologije gdje se reže cista na tanke slojeve i pod mikroskopom točno opisuje njem sastav. Ako na patohistološkom nalazu piše endometrioza, odnosno endometriotična cista, onda ima smisla uzimati kontracepciju bar dvije godine. Ona bude spriječila nastajanje nove endometriotične ciste. Hemoragična ciste nastaje poslije ovulacije kada se šupljina gdje je bio folikul napuni krvlju, krvarenje ne prestaje i takvo stanje izazove akutni abdomen koji se mora hitno operirati. I kod te dijagnoze je uputno uzimati oralnu hormonsku kontracepciju jer ne dolazi do ovulacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika