Dobila sam nalaz kolposkopije i papa test. Molim Vas mišljenje.

Poštovani
Moja dijagnoza je portio suspecta
Nalaz kolposkopije loš,pape loš
Molim vas očitanje nalaza biopsije
Excochleatio,biopsio cervicitis uteri
Primljena su 4 uzorka promjera do 5 mm koji su histološki fragmentirani uzorci tkivaporcije uterusa građeni od vezivne strome površine obložene višeslojnim djelom zadebljanim pločastim epitelom mjestimice izražene hiperkomazije jezgra bazalnog i parabazalnog sloja bez znakova poremećene stratifikacije.Umaterijalu i brojni fragmentivišeslojnog pločastog epitela.
Uzorci tkiva porcijeuterusagrađeni od vezivne stromeobložene višeslojnim djelomzadebljanim pločastim epitelommjestimice izražene hiperkomazije jezgra bazalnog i parabazalnogsloja ali bez znakovaporemećena stratifikacija.
Danas sam opet radila papa test te ću dalje znati nakon toga,to je već 4
Što vi kažete na sve ovo,molim vas vaše mišljenje
Hvala
Lp

30.8.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

kada dobijem nalaz biopsije i ako mi nešto nije jasno uvijek se konzultiram sa patologom koji je u potpisu nalaza. Vi ste trebali pored opisa preparata dobiti i dijagnozu. Svaka stanica se sastoji od jezgre i citoplazme. Jezgra stanice je rezultat nakupine kromatina i kada je on gušći jezgra se jače se boji i to nazivamo hiperkromazijom jezgre. Takve stanice mogu biti benigne naravi i mogu biti prisutne kod cervikalnih displazija, ali također mogu biti prisutne kod karcinoma. Obično je to posljedica infekcija HPV-om. Stanice nisu poremećene stratifikacije, što je dobro. Poremećena stratifikacija stanica se javlja kod cervikalnih displazija. Trebali ste mi napisati nalaz kolposkopije i PAPA testa. No, sada nakon biopsije kada bude gotov nalazi PAPA testa bit će razvidno da li je zahvatom uklonjen sav problematični materijal. Ako i tada PAPA test bude ” loš” potrebno je napraviti konizaciju.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika