Imam problem s neplodnošću – molim Vas savjet

Pozdrav! Imam 32 godine te muž i ja imamo problema s neplodonošću-ove godine smo krenuli sa pretragama koje još radimo. Kod prvih pretraga na koje me poslao ginekolog utvrđeno je da sa hormonalne i ginekološke strane je sve ok, ali su bili visoki parametri prolaktin i inzulinska rezistencija – s te strane idem na daljnje obrade. Kod muža je nalaz spermiograma – oligoasthenozoospermia (u nativnom preparatu nađeno 120 nepokretnih spermija) – čeka daljnju obradu. Oboje pijemo Fertilup. Menstrucije su mi redovite +/- 2 dana i traju oko 2-3 dana. Pretprošla menstruacija je trajala od 1.-03.04. Prošla menstruacije je došla 2 dana ranije bez “najave” – 28.04. navečer oko 8 sati malo krenula, 29.04. je bila srednje obilna i nisam imala menstrualne bolove (znm da sam očekivala da drugi dan biti jača i bolnija), i 30.04. više ništa. 05.05. mi je usred lagane šetnje pozlilo (omaglica, vruće odjednom, mučnina i prošlo za pola sata. Zatim slijedeći cijeli tjedan pa do dns imam bolove u donjem dijelu trbuha koji su se od subote pojačali(slično mensturalnima, povremno kao da osjećam bockanje ili neko stezanje), tokom dana mi iz čista mira mi znalo doći omaglica i lagana slabost (mjerila tlak i šećer jednom i bili normalni), grudi me bole od početka prošlog tjedna, povećale se, bradavice osjetljive ukrućene, često mokrim preko dana, lagana glavobolja. Ovaj vikend sam radila testove za trudnoću koji su negativni – jer sam naravno pomislila da se slučajno nije posrećilo (inače se niti ne nadam više dok ne otkrijemo razlog). Peckanje u bolove kod mokrenja nemam, čudan iscjedak niti miris nemam)
Moje pitanje je koji bi razlozi mogli biti za ove konstante bolove u donjem dijelu trbuha – znači traju evo sad već treći tjedan?
Čekam da se naručim kod svojeg ginekologa ( problem je što nemože ovaj tjedan, a krajem tjedna mi je termin nove menstruacije). Medicinska sestra je rekla da se naručim dok prođe menstruacija ili ako su bolovi neizdrživi idem na hitnu. Bolovi su još zasad podnošljivi, tu i tamo popijem tabletu da mogu normalnije funkcionirat na poslu. Nebih baš išla na hitnu bzvz, a opet mi nije svejedno jer na pregled trebam čekati još 2 tjedna.

Isprike na dugoj poruci.

Hvala na odgovoru.

Lp

2.6.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

zbog takvih bolova potrebno je napraviti kratku obradu. Test na trudnoću je negativan, no potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, CRP, urin sa sedimentom, ultrazvuk abdomena, ginekološki pregled i ultrazvuk te izmjeriti tlak. Nalaze treba procijeniti i eventualno proširiti obradu na kirurga, gastroenterologa i neurologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika