Testovi na trudnoću – najčešća pitanja

Gdje se može nabaviti test na trudnoću?

Vrlo jednostavno, može se kupiti u svakoj ljekarni.

Na što se mora obratiti pozornost?

 • Mora se obratiti pozornost na rok valjanosti samog testa.
 • Uputno je koristiti prvi jutarnji urin, jer je ujutro koncentracija hormona humanog korionskg gonadropina (hCG) najveća, ako radite test prije izostanka mjesečnice. Ukoliko vam je izostala mjesečnica koncentracija hCG-a u urinu je dovoljno visoka za detekciju na trakici, pa je svejedno u koje doba dana radite test.
 • Ukoliko radite test prije izostanka mjesečnice ne bi trebalo piti puno tekućine zbog razrjeđenja hCG-a u urinu.

Obavezno slijediti upute!

 • Potrebno je dobro pročitati upute proizvođača, na tržištu su mnogi testovi koji zahtijevaju svoju proceduru i određene korake.

Kako upotrijebiti test?

 • Prvo, testni štapić izvaditi iz futrole i dobro promotriti koji je vrh štapića namijenjen za kontakt sa urinom. Neki štapići su vro jednostavnog dizajna, a nekima se mora skinuti čep.
 • Testni vrh štapića može se staviti pod mlaz urina, u trajanju od otprilike 5 sekundi (obavezno slijediti vremenski rok propisan od proizvođača).
 • Testni vrh štapića se može uroniti u već prikupljen urin (urin se prikuplja u suhoj i čistoj čaši) na otprilike 20-tak sekundi (ovisno o testu i uputi proizvođača).
 • Potom test držite u položaju koji je propisan.
 • Nakon propisanog vremena od 1 do otprilike 3 minute očitajte rezultat testa.

Kako očitati rezultate testa?

Proizvođači nude različite opcije. Npr. odmah se detektira rezultat u vidu trudnoće ili nije trudnoća, kod digitalnih testova. Neki testovi nude smajlića ili bilo koji dizajnirani znak kao potvrdu trudnoće. Najčešće su u prikazu crtice.

Kada je test pozitivan?

 • valjanost testa potvrđuje se jednom vidljivom crticom (kod različitih proizvođače, različitih boja). Ako se prikaže i druga crtica u pitanju je trudnoća. Druga crtica može biti jako naznačena ili blago vidljiva. To se tumači kao pozitivan test na trudnoću, znači da u mokraći postoji hormon trudnoće hCG. Test može biti tako dizajniran u obliku minusa i plusa. Prvo se vidi jedna kontrolna crtica (koja potvrđuje valjanost testa), kao minus.. Ako se preko te crtice pojavi okomita crtica u znaku plus, test je pozitivan.

Kada je test negativan?

 • kod digitalnih testova odmah se prikaže da nije trudnoća ili već za to dizajniran znak. Kod testova na crtice , vidljiva je samo jedna (kontrolna) crtica ili samo crtica u obliku minusa. Test je negativan ako u mokraći ne postoji hormon trudnoće hCG.

Ako očekujete trudnoću potrebno je ponoviti testiranje. Ukoliko Vam kasni mjesečnica, također je potrebno ponoviti testiranje ili se javiti nadležnom liječniku.

Je li moguće prisustvo trudnoće kod negativnog testa?

Da, to je moguće u slijedećim slučajevima; ukoliko je u pitanju vrlo rana trudnoća pa hormon hCG nije prisutan u dovoljnoj koncentraciji u urinu da bi ga test traka mogla detektirati. Ako je u pitanju rana trudnoća pa se nije upotrijebio prvi jutarnji urin za testiranje ili ako se konzumirala veća količina tekućine koja je razrijedila koncentraciju hCG-a u urinu. Ako je istekao rok valjanosti testa ili ako je test čuvan u uvjetima koji nisu primjereni. Tada se testiranje mora ponoviti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika