Je li mi potrebna hitna operacija?

Imam 54 godine, tri godine nemam menstruaciju. Unatrag mjesec dana pojavio se oskudan trag krvi. Nakon pregleda kod ginekologa, upucena sam na kiretazu/histeroskopiju. Papa test je uredan.
Koliko je hitan zahvat obzirom da je prvi pregled u bolnici (s prilozenim nalazima)zakazan tek za 45 dana.? Da li napraviti zahvat privatno?
Nalaz ginekologa: nalaz na vanjskom spolovilu i u spekulima uredan. Sekrecija oskudna sukrvava. Portio cilindricna, epitelizirana. UZV-TV: uterus u avf, 5×4 cm. U prednjoj stijenci hipersonican odjek 28
20 mm (miom?). Endometrij homogen, zadebljan 8 mm, kavum prazan. Ovariji primjerenog izgleda i velicine, 15×10 mm. Douglas prazan. Molim hispitalizaciju radi kiretaze/ histeroskopije.
Ne znam da li je u redu i koliko cekati, stoga sam zabrinuta.

3.5.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

tri godne ste u menopauzi. Svako krvarenje u menopauzi se mora ozbiljno shvatiti. Vaš ednometrij ( sluznica maternice ) je zadebljana. Mora se  evakuirati sadržaj sluznice i poslati na patohistološku analizu da bi se doznala stvarna dijagnoza i mogla planirati daljnja terapija i liječenje. Kirurške operacije  koje to omogućuju su frakcionirana kiretaža ili histeroskopija. Zahvati se vrše u kirurškoj   sali u kratkotrajnoj i.v. anesteziji. Obzirom da je prošlo tri godine od zadnjeg krvarenja vjerojatno se ništa bitno neće desiti u narednih 45 dana. U privatnom sektoru istu i jednakokvalitetnu uslugu  možete ugovoriti  puno prije i ti zahvati spadaju u jednodnevnu kirurgiju. To podrazumijeva  da nakon zahvata u roku od 3 sata budete pušteni kući,  ukoliko sve bude u redu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika