Koji je pravi termin poroda?

Zanima me Vaše mišljenje s obzirom da nitko od ginekologa kod kojih sam do sada bila na pregledu nije mario za moju situaciju.

Trudnica sam. Posljednja mjesečnica 17.7.2021. (pojava plodne sluzi krajem 7.mj s vrhuncem oko 31.7. kada je bio i odnos). Radilo se o prvoj mjesečnici nakon poroda koji je bio 4.7.2020. i sve to za vrijeme dojenja prvog djeteta. Trudnoća nije striktno planirana, ali niti odgađana.
22.8.2021. dolazi do pojave krvarenja. Dosta obilno prvih 8 dana (crvena krv bez ugrušaka i sluzi), nakon toga još nekih 5 – 6 dana smećkasto krvarenje. Nisam otišla na pregled misleći da se radi o mjesečnici. Krajem 9.mj radim test na trudnoću zbog mučnina i pokazuje se pozitivan. Javljam se doktoru i prvi pregled radim početkom 11.mj gdje se trudnoća potvrdila uzv-om. Dijete po mjerama ispada veće nego što bi bilo da je zadnja mjesečnica bila u 8.mj. Dakle po tome je moja zadnja mjesečnica 17.7. Ali doktorica postavlja termin poroda 5.5.2022. ravnajući se po veličini bebe. Kalendarski od zadnje mjesečnice termin poroda ispada 23.4.2022. što je sad već prošlo. Dalje se trudnoća odvijala uredno.
Zanima me što mislite, radi li se o tome da je dijete usporilo u razvoju zbog tog krvarenja pa sad kalendarski izgleda da prenosim preko 40 tjedana? Može li to uzrokovati neke komplikacije prilikom porođaja? Manju porođajnu masu djeteta? Ako je slučajno bila blizanačka trudnoća, bi li se to vidjelo na uzv?

Brine me jer ne znam o čemu se radi i što mogu očekivati, a nitko od liječnika kod kojih sam do sada bila nije mario (4 ginekologa).

 

3.5.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

krvarenje koje navodite  vjerojatno je bilo implantacijsko krvarenje koje se  često javlja u trudnoći..No,ipak  navodite da je krvarenje trajalo osam dana i da je bilo obilno što baš i  nije karakteristično za implantacijsko krvarenje. Ono je po prirodi stvari malo oskudnije i kratkotrajnije.Sada retrogradno teško je reći  no u obzir dolazi i drenaža krvi iz hematomašto što očito nema nikakav utjecaj na Vašu trudnoću. Vaš termin počinje u 37 tjednu trudnoće i traje do 42 tjedna trudnoće. Porod poslije 42 tjedna trudnće je prenošenje. Ne vidim da je dijete usporilo u razvoju ( ili mislite na zastoju rastu ?) jer bi to bilo evidentirrano  i naglašeno  na ultrazvučnim pregledima tijekom trudnoće od strane ginekologa. Ginekolozi sve mjere djeteta stavljaju u tablice te imaju i slikovni prikaz rasta.

Vaš ginekolog će na slijedećem pregledu procijeniti dali će inducirati porod ili bude pričekao još koji dan uz kontrolne preglede i praćenje CTG-a. Želim Vam sve najbolje i držite se hrabro , onako, kako samo mi žene znamo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika