Nakon carskog reza, ponovno sam trudna. Bojim se rupture maternice. Koliko je to moguće?

 

Rodila sam c rezom 28.10.2021
Djevojčicu i znam da se trebala sam čuvati da ne ostanem trudna u tako kratkom vremenu doktor mi je napomenuo da bar 2 godine pazim na to da ne ostanem trudna .
Sad zanima me kakve su komplikacije,posljedice trudna sam nekih 6 tj kad se najbolje vidi na uzv otkucaji mislila sam otići kod ginekologa sa 7 tj trudnoce . Inače prva trudnoća prošla s dijabetesom koji sam s prehranom regulirala i pratila u Petrovoj bolnici . Imam 37 godina zanima me dali može doći do prsnuca maternice tijekom trudnoce i kako se može to spriječiti ima li ishod nekakav čitala sam da može i majka i dijete umrijeti.

26.4.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

većina ruptura matrnice pojavljuje se nakon vaginalnog porođaja  u žena s prethodnim carskim rezom , iako se može dogoditi i nakon drugih kirurških zaahvata na maternici a može se pojavti kod žena s netaknutom maternicom. Učestalost rupture poslije  klasičnog reza je 4-9%.Rizični čimbenici  su majčina dob viša od 30 godina, više od jednog carskog reza, vrućica poslije poroda, razmak između dvaju poroda (prvi je carski rez) manji od 18-24 mjeseca. Tijekom trudnoće potrebni su redoviti pregledi te ultrazvučno praćenje stanja ožiljka. Ako se UZV pregledom u 37 tjednu trudnoće ustanovi da je  ožiljak na maternici tanji od 2 mm smatra se najavom rupture. Ukoliko je ožiljak deblji od 3,5 mm znači da je velika vjerojatnost da neće doći do rupture tijekom vaginalnog poroda. Tiha ruptuta ili spontana ruptura maternice tijekom trudnoće odnosno prije početka trudova je vrlo rijetka. Za vas je važno da svakako pratite trudnoću u bolničoj ustanovi gdje će nadležni liječnici procjenjivati situaciju i vršiti učestalije prglede poslije 35 tjedna trudnoće. Ukoliko tako  procijene situaciju  može se npraviti elektivni carski rez prije termina.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika