Bolno stopalo – 16. dio

Ruptura Ahilove tetive.

Peporuke.

Da bi se spriječila upala Ahilove tetive ili puknuće Ahilove tetive, preporučuju se sljedeće:

• Fleksibilnost je važan cilj prevencije ozljeda, dakle istezanje mišića I tetive.

• Bol gotovo nikad nije normalna. Ako se pojave bolovi u mišićima stražnjeg djela potkoljenice ili petama, treba razmisliti o prestanku aktivnosti.

• Ako mirovanje ne pomogne i bol se ponovno javi kad se aktivnost ponovno pokrene, tada treba potražiti liječničku pomoć.

• Obavijestiti liječnika ukoliko je bilo ozljede u potkljenici.

• Nositi prikladnu obuću suklano aktivnosti koja se izvodi.

Kakva je prognoza nakon rupture Ahilove tetive?

Kada se poduzme odgovarajuće liječenje i rehabilitacija, prognoza je izvrsna. Većina sportaša može se vratiti svojim prethodnim treinzima i sportovima.

Boesnici koji su imali nekirurško liječenje imaju povećani rizik od ponovljene rupture. Rizik za nastanak ponovne rupture Ahilove tetive liječene kirurškim zahvatom je otprilike 5%. Bolesnici čija je ruptura bila liječena nekirurškim pristupom imaju rizik za nastanak nove rupture od čak 40%.

Razdoblje bolovanja može se skratiti minimalno invazivnim kirurškim liječenjem u usporedbi s nekirurškim liječenjem. Nije jasno postoji li i razlika između otvorenog kirurškog i nekirurškog liječenja kod trajaja bolovanja. Brza mobilizacija nakon operacije rezultira kraćim bolovanjem.

Vrijeme dok se bolesnik ne može vratii sportskm aktivnostima se ne razlikuje između kirurškog i nekirurškog pristupa; međutim, brza mobilizacija i rano opterećenje težinom mogu skratiti vrijeme oporavka nakon otvorenog kirurškog liječenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika