Menstruacija mi kasni, zašto?

Imam 22 godine i kasni mi menstruacija, trebala sam dobiti 3.2. ovog mjeseca, no još nisam, radila sam prekjučer 2 testa na trudnoću i negativna su, a ni ne postoji mogučnost trudnoće!
Inače mi nije toliko uredna, zna se dogoditi da kasni npr. prije 3 mjeseca mi je kasnila 16 dana, nekad je točno, nekad kasni. Sada imam već neko vrijeme sve simptome kao inače pred menatruaciju, imam grčeve i sve bolove kao uvijek, ali ne dolazi.. malo sam zabrinuta jer ne znam što može biti i da li je nešto ozbiljno, da čekam da dođe ili što.. ako mi možete dati savjet i moguće razloge.

 

21.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

menstruacija ne mora dolaziti svaki mjesec u sat. Datum slijedeće mjesečnice ovisi kada je bila ovulacija. Period druge faze ciklusa, odnosno  vrijeme  od ovulacije do menstruacije traje od 12-14 dana. Zbog različitih fizičkih i psihičkih utjecaja (stres,promjene tjelesne težine) mogu  dovesti do kašnjenja menstruacije, izostanka ili obilnijeg krvarenja. Ukoliko je prošlo više od pet dana  od očekivanog datuma smatramo da menstruacija kasni. Ne navodite druga bolesna stanja pa predpostavljam da ste mlada zdrava žena. Živimo u burnom vremenu  punom stresa, rada od kuće, promjene životnog stila koji mogu utjecati na našu hormonsku ravnotežu. Po simptomima koje navodite vjerojatno se radi o predmenstralnom sindromu. Ukoliko ne dobijete menstruaciju uputno bi bilo posjetiti ginekologa te obaviti pregled i ultrazvuk, da se isključe drugi mogući uzroci  koji dovode do izostanka menstruacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika