Dijagnosticiran mi je prolaps mitralne valvule. Uzimam terapiju, ali imam opet problem sa srcem, lupa mi i nemam zraka. Je li možda razlog terapija koju uzimam?

Poštovanje,
Rođena sam 1955g.U 32.g života kardiolog mi je dijagnosticirao prolapse valvule mitralis i propisao mi Propranolol 40 mg 2×1 dnevno.Išla sam redovno na kontrolu ali bila su dva poznatija liječnika na UKC Tuzla .Jedan je radio sa UZ drugi sa ehikardiogramom te se nisu mogli usaglasiti oko dijagnoze.Postoji neki klik ali nije dovoljno izražen da bi se nazvao prolaps mitralnog zaliska.U ratu je nažalost,jedan ljekar umro a drugi otišao iz Tuzle zbog rata Oosljednji put sam bila kod kardiologa u ratu.Rejka sam mu da mi sve lupa,i da mi to stvara problem s disanjem.Vječito mi fali kisika.Uradio je UZ srca rekao da postoji taj klik i da mi je srce malo uvećano .To je bilo 2994.Nisan više išla jardiologu na kontrolu ali sam redovno pila propranolol.Ove godine sam operisala tumor na kičmi.Ostala sam nepokretna,izgubila pamćenje od prije operacije do 15/6. ove godine Ored operaciju išla sam internisti na prikupljanje potrebnih mišljenja.Doktoruca mi je rekla da imam visok pritisak (160/100) i rekla mi da pijem prenesu.Napominjem da mi je pritisak uvijek bio 120/80.Uz terapiju oropranololom nisam osjećala nikakve smetnje Nisam joj rekla za prolaps i da pijem Propranolol.Zbig stanja u kakvom sam bila poslije operacije nisam ni znala ništa,bila sam ,kažu,skroz nezainteresirana,konfuzna.Nekako sam saznala da mi daju od lijekova i propranolol i hipresin .Sad opet imam problema sa srcem,lupa mi i nemam zraka.Šra bi moglo biti uzrok tome.Jesu li ta dva lijeka kontraindikativna jedan drugom.Molim vaše mišljenje?

19.9.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Hypressin i Prenessa su isti lijekovi, odnosno radi se o lijeku koji se zove perindopril i spada u skupinu ACE inhibitora. Koristi se za liječenje arterijske hipertenzije.

Propranolol je lijek koji spada u skupinu beta blokatora. Možete uzimati i propranolol i perindopril. Ukoliko imate osjećaj lupanja srca i nedostatka zraka, javite se internisti jer ćete vjerojatno trebati ponoviti neke pretrage i korigirat će vam terapiju (propranolol već dugo uzimate i vjerojatno će vam zamijeniti taj lijek za neki drugi iz iste skupine). Tegobe se mogu javiti zbog nepravilnog srčanog ritma i nereguliranog arterijskog tlaka (kontrolirajte redovito arterijski tlak). Svakako prekontrolirajte krvnu sliku, hormone štitnjače. Kad odete na kontrolu kod interniste ili kardiologa, ponesite sa sobom oba lijeka i dosadašnju medicinsku dokumentaciju kako bi liječnik točno znao od čega se liječite, koje lijekove uzimate i u kojim dozama.

Lijepi pozdrav

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika