Neugodan Pritisak U Grudima

Postovani doktore,

Imam 37 godina, teska sam 90 kg, nisam trudna, nisam pusac i ne koristim alkohol. U posljednje vrijeme osjecam neugodan osjecaj u centru grudi. Kao da me nesto pritisce. Ponekad osjecam kao da me duboko boli, i nekad ta bol prelazi ka sredini ledja. Jako mi je tesko lezati na ledjima: osjecam kao da mi srce lupa/tesko radi, kao da ne mogu dovoljno udahnuti zraka, a i pokrivac mi stvara dodatni neugodni pritisak. Jedina pozicija kad spavam a u kojoj mogu nekako disati je lijeva strana.
Nekad se budim sa ovim neugodnim pritiskom, i to zna trajati po cijeli dan.
Mislila sam da je u pitanju ankcioznost, ali ja se ne osjecam psihicki ankciozno. Takodje, mislila sam da je panika, ali ne osjecam poznati osjecaj straha prilikom disajnog problema. Pokusala sam duboko disanje, meditaciju, nastojim se kretati vise, ali nista mi ne pomaze. Takodje, pokusala sam protiv alergijske ljekove jer su mi predhodno rekli da moji sinusni problemi bi mogli biti povezani sa alergijom.

Prije nekoliko godina zavrsila sam u hitnoj jer nisam mogla disati 24 sata/3 dana uzastupno. Kad su mi slikali pluca, jedva sam osjecala da mogu i pola minute izdrzati podignutih ruku: toliku sam bol osjecala u cijelom grudnom kosu. Umorilo bi me nekoliko koraka, i oblivao me hladan znoj. U hitnoj su mi tad rekli da je u pitanju infekcija gornjih disajnih puteva, ali mi nisu nista dali vise osim kisika i pumpicu.
Pumpicu vise ne koristim jer su mi rekli da nemam astmu. Znam da mi je holesterol prilicno los. Bila sam pred dijabetisom, ali ne znam da li imam sad dijabetis.
Ne znam sta da radim: da li smatrate da bi moglo biti u pitanju srce, pluca ili infekcija?
Kasljem ima vec godina dana: kasalj je nekad suh nekad mokri. Inace imam ceste probleme sa sinusima. Nekad mi otice desni clanak na desnoj nozi. Ne znam da li to ima ikakve veze. Temperaturu nemam.

3.4.2017

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovana,

Bol i pritisak u prisima mogu uzrokovati kardiovaskularne bolesti i bolesti dišnog sustava. Ponekad je teško utvrditi uzrok tih poteškoća bez određenih dijagnostičkih postupaka. Kako navodite bolesti dišnog sustava bilo bi dobro krenuti s dijagnostikom plućnih bolesti nakon pregleda kod pulmologa. U slučaju da se ne će ustanoviti uzrok tegoba tada će trebati učiniti kardiološke dijagnostičke pretrage (EKG, Holter EKG, ergometrija, UZV srca). Poželjno bi bilo smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu. Javite se svojem liječniku koji će Va uputiti na dijagnostičke pretrage.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika