Osilacije arterijskog tlaka

Pozdrav. Ovako nedavno sam se javila zbog oscilacija krvnog tlaka i situacija je sljedeća.
Cijeli dan imam tlak otprilike 120/80, 115/75. Mjerim ga 4 puta dnevno po preporuci liječnika i takav je cijeli dan osim u stresnim situacijama naravno. Varira ali ne ide nikad preko granica.
Pijem Xanax SR 1mg ujutro zbog anksioznosti zbog nedavno smrtnog slučaja u obitelji. Isključena mi je terapija za tlak (Perineva) jer moja dr. opće prakse kaže da moj tlak nije trajno povišen već samo u stresu (svađa npr) ili u napadu panike zbog anksioznosti i da je tako svima. U trenutku panike ili velikog stresa skoči 145/100 ili 150/100 i čim se smirim pada na normalu. Moje pitanje je da li su normalni ti skokovi tlaka u panici? Osjetim kad skoči kad se nanerviram jer u tom trenutku imam pritisak u glavi (posebno ako je dijastolički povišen iznad 90). Prije mjesec dana sam vadila kks i sve ok ,kao i hormone štitnjače, također sve ok. Koje još pretrage predlažete? Raditi ću pretrage holter EKG (ekstrasistole) i tlaka zbog hipertenzije koju sam imala poslije poroda i nakon smrtnog slučaja i uzv srca. Zanima me konkretno što mogu tražiti još od pretraga da se isključe ostali mogući uzroci? Hvala

24.2.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

U stresnim situacijama, kao i tjelesnim opterećenjima, normalno je da dolazi do porasta arterijskog tlaka i srčane frekvencije.

Možete još učiniti UZV trbuha i metanefrine u 24-satnoj mokraći, aldosteron i reninska aktivnost u plazmi kako bi se isključila bolest nadbubrežnih žlijezda.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika