Osjecaj teskog disanja u naporu i bez napora

Postovani,
U nazad 10mj osjecam tegobe osjecaj teskog disanja i stezanje u prsima, napuhivanje zeluca i podrigivanje tokom napora i tjeskobu zbog svega toga. Prisutan je i umor te malaksalost.
Također osjetim palpitacije kad legnem i kad mirujem cijeli trbuh mi se pomice u ritmu otkucaja srca, sve je pomalo frustrirajuce i dosta iscrpljujuce
Sve se pocelo desavat u jednom danu nakon preskoka srca i napada panika, i od tada je tesko disanje prisutno te se razvio strah od fizickog napora.
Napravljen je kardioloski pregled 2x, niista osim benignih extrasistola i granicne vrijednosti desnog ventrikula bez ikakvih tegoba i progresije (uzrokovano dizanjem utega)
Ergometrija (vrlo visoka kardiorespiratorna sposobnost)
Krvna slika uredu, TSH bio povisen, sad normalan..
Nepusac, ne pijem alkohol, sportas cijeli zivot, 32g
Moje pitanje je dali je to mozda neurovegetativna distonija odnosno takozvani sindrom nervoznog srca na kojeg jedino mogu posumljat guglajuci sve simptone koje imam. Te dali postoji nacin dijagnostike navedenog poremecaja i kakvo bi bilo ljecenje?

Puno hvala..

30.6.2017

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovani,

Smetnje koje ste naveli su više nespecifične i ne ukazuju da bi ih uzrokovala bolest srca. Tome u prilog idu i rezultati kardioloških dijagnostičkih pretraga koji su u granicama normale. Od neinvazivne kardiološke dijagnostike za dijagnostiku bolesti srca koristimo EKG, ergometriju, ehokardiografiju i Holter EKG, a Holter  krvnog tlaka u slučaju arterijske hipertenzije. U slučaju kliničke indikacije još se može napraviti scintigrafija miokarda, CT koronarografija itd. Vaš liječnik obiteljske medicine može odlučiti koje su još dijagnostičke pretrage potrebne u Vašem slučaju.  Vjerojatno bi terapija sa sedativom ublažila Vaše poteškoće.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika