puls

Poštovani, inače imam problem sa velikim pulsom išao je do 130 u stresnim situacijama,i nakon toga ostao bi iznad 80 otkucaja u minuti.
Kako je moguće da sada nakon nekog vremena nakon stresnih situacija ili bez stresnih situacijamoj puls bude između 56-70? Pomalo me brine jer sam uvijek imala visoki puls i uvjeravali su me kako je to normalno.
Nadam se da ćete shvatiti moje pitanje. Jer ne znam kako bih vam bolje objasnila.
hvala unaprijed.

28.3.2017

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovana,

Srčana frekvencija je podložna promjenama tijekom dana. Ona je ovisna o tjelesnim aktivnostima, stresnim situacijama, vremenskim promjenama i lijekovima. Normalno je da kod stresnih situacija i kod tjelesnih napora frekvencija srca poraste,  a nakon prestanka tjelesnih aktivnosti i nakon prestanka izloženosti stresnim situacijama frekvencija srca se normalizira. Frekvencija srca između 56 i 70 nije ništa zabrinjavajuće. Ako bolesnik osjeća subjektivne poteškoće zbog većih oscilacija u srčanoj frekevenciji tada je potrebno napraviti kontinuirano snimanje EKG-a tijekom 24 sata, tj. Holter EKG. Tom pretragom  mogu se ustanoviti promjene frekvencije srca i uzroci tih promjena i je su li one u fiziološkim granicama ili nisu, ili su znak neke bolesti srca ili nekih drugih bolesti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika