SINDROM PAGET-SHROETTER

Poštovani,
Rođen sam 1990. godine, od početka osnovne škole, pa do prošle godine sam aktivno trenirao različite sportove (rukomet , nogomet), te sam se u srednjoj školi počeo rekreativno baviti dizanjem utega, bez uzimanja ikakve suplementacije. Nepušač sam i alkohol konzumiram samo ponekad u umjerenim količinama.

Prošle godine, u lipnju mi je ultrazvučnim pregledom utvrđeno proširenje vene ispod desnog pazuha, te je otkriveno da nema tromboze, ali je uočeno da je krv u tom predjelu “muljava”, te nisam dobio nikakvu terapiju. U to vrijeme sam se intenzivno bavio treninzima u teretani, s kojima sam prestao mjesec dana nakon što pregleda (početak srpnja).

U prosincu sam osjetio bol, zatezanje i blago nateknuće iste vene, te sam se javio liječniku, koji mi je color doplerom utvrdio postojanje tromboze u subklavijalnoj i aksilarnoj veni. Hospitaliziran sam odmah i podvrgnut terapiji heparinom (Clexan). U bolnici sam proveo dva tjedna, nakon čega sam pušten uz terapiju Martefarinom, kojeg sam počeo uzimati već za vrijeme bolničkog liječenja. Još uvijek sam na istoj terapiji., godinu dana mi je propisano uzimanje lijeka.

Tijekom bolničkog liječenja snimana su pluća, rađen je CT vena i testiran sam na trombofiliju, te su svi nalazi bili uredni, također nitko u obitelji nije imao problema s trombozom.

Budući da su se doktori koji su me liječili prvi put susreli s ovim sindromom, nisam dobio jasan odgovor da li se mogu vratiti starim aktivnostima (prvenstveno mislim na dizanje utega) i da li je ovaj sindrom nastao kao posljedica dizanja utega?

17.7.2017

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovani,

Nakon tromboze vena koje ste naveli mislim da nije preporučljivo baviti se i dalje dizanjem utega. Tromboza vena može nastati zbog traume, poremećaja koagulacije, imobilizacije itd. U Vašem slučaju ne može se u potpunosti isključiti dizanje utega kao uzročni čimbenik tromboze tim više što je isključen poremećaj koagulacije. Možete i od liječnika kod kojeg se kontrolirate zatražiti mišljenje o mogućnosti daljnjeg bavljenja sportom tj. dizanjem utega.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika