Ustanovljeno mi je pod EKG: sinus ritam, 74min lijeva el.os, nespecifične smetnje IV provođenja

Imam 35 god., TT 76 kg, TV 173, opseg struka 89, RR 120/80 mmHg i na sistematskom pregledu ustanovljeno mi je pod EKG: sinus ritam, 74min lijeva el.os, nespecifične smetnje IV provođenja (blok desne grane). Prema riječima liječnice to nije bolest nego stanje koje ne zahtjeva niti liječenje niti daljnju dijagnostičku obradu.

Kolesterol 5,00, HDL 0.8, LDL 3,6 dok su svi ostali nalazi krvi, urina i UZ u redu. Prije dvije godine, u vruće i sparne, ljetne dane, bio sam hospitaliziran na koronarnu jedinicu u Bjelovaru (bio sam samo jedan dan) jer mi je pozlilo, a EKG nije bio u redu pa me je doktorica zadržala.

Unazad par mjeseci osjećam konstantne bolove u leđima i lijevoj ruci ali moja doktorica opće medicine kaže da to nije ništa i da pretrage nisu potrebne, a da to i sam znam jer sam završio srednju medicinsku školu. Molim vas za savjet u daljnjem postupanju.

23.12.2015

Odgovara

Uredništvo

Možda bi bilo dobro da napravite kompletan kardiološki pregled koji bi uključivao i ispitivanje srčane funkcije u naporu, na osnovi čega bi se vjerojatno moglo procijeniti da li smetnje provođenja koje su ranije ustanovljene zahtijevaju eventualno uvođenje terapije. Sigurno je pametno da izbjegavate sve situacije koje mogu uzrokovati pojačan napor za srčani rad, kao što je povišena teperatura zraka i dr.

Razmislite također o tome da li postoje neki razlozi zbog kojih se osjećate tjeskobno ili Vas dovode u stresnu situaciju i ako možete na njih djelovati, učinite to! Mnogo češće razlog bolova u prsištu treba tražiti u uzrocima nekardiološke prirode.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika