Anemija i karcinom debelog crijeva

Postovani, molim misljenje za sljedece nalaze. Imam 35 godina i dijagnosticirane GERB za koji pijem Emaneru i IBS za koji pijem Colospa.
Dobrovoljni sam darivatelj krvi svaka 3 mjeseca.Od 1.12.2021. radim u Austriji i ne hranim se bas zdravo,uglavnom pizze,sendvici, juhe…uz mali ili minimalni unos povrca i voca.
23.9.22. sam zadnje dao krv, 27.9. vadenje zuba sedmice uz jake dvotjedne bolove zbog alveolitisa te
pijem svakodnevno 5-6 vrecice brufena 600 u kombinaciji jos s Nalgesinom i paracetamolom. U tom nekom periodu javio mi se glositis na jeziku, te smanjena zelja za hranu,
ali uz normalno hranjenje 3x na dan i obroke ko i inace te mi se javlja glad cak i ubrzo nakon jela. Takoder sam primjetio pad tezine od nekih 4-5kg u periodu od mjesec dana.

Obiteljski lijecnik radi sljedece pretrage:

Ucinjen je KKS gdje je ustanovljen blagi pad hemoglobina.

K – HEMOGLOBIN 133 L g/L
K – HEMATOKRIT 0.397 L L/L
K-MCV 80.3 L fL
K-MCH 26.9 L pg

Nakon 10 dana smo ponovili KKS,zeljezo i feritin te nalazi izgledaju ovako.

K – ERITROCITI 5.11 10e12/L ( 4.34 – 5.72 )
K – HEMOGLOBIN 139 g/L ( 138 – 175 )
K – HEMATOKRIT 0.418 L/L ( 0.415 – 0.530)
K-MCV 81.9 L fL ( 83.0 – 97.2 )
K-MCH 27.2 L pg ( 27.4 – 33.9 )
K-MCHC 332 g/L ( 320 – 360 )
K-RDW 14.5 % ( 9.0 – 15.0 )
K – LEUKOCITI 6.5 10e9/L ( 3.4 – 10.0 )
K-DIF. KRVNA SLIKA
K- Segmentirani 61.8 % ( 44.0 – 72.0 )
K- Eozinofilni 0.4 % ( 0.0 – 7.0 )
K- Bazofilni 0.9 % ( 0.0 – 2.0 )
K- Limfociti 30.5 % ( 20.0 – 46.0 )
K- Monociti 6.4 % ( 2.0 – 12.0 )

S – ŽELJEZO 11.7 umol/L ( 11.0 – 32.0 )
S – UIBC 56.2 H umol/L ( 25 – 54 )
S – TIBC 67.9 umol/L ( 49 – 72 )

(S) Feritin 12.64 L ng/mL 21.81 – 274.66

Ucinjeni su jos i crp i tumorski markeri te stitnjaca.

(S) C reaktivni protein 1.8 mg/L < 5.0

Kalprotektin u stolici < 22 μg/g negativno: < 80 granično: 80 – 160 povišeno: > 160

(S) CEA < 1.7 ng/mL do 5.0
(S) CA 19-9 2.87 U/mL do 37.00

(S) TSH 1.43 mIU/L 0.35 – 4.94
(S) FT4 13.29 pmol/L 9.01 – 19.05

U 6. mjesecu je napravljena gastroskopija zbog gerba. Nalaz je bio uredan. Pocetkom ovog mjeseca je napravljena anoskopija da se potvrdi dijagnoza unutarnjih hemoroida
2. stupnja zbog povremene pojave svjeze krvi na wc papiru.
Stolica je uredna,zute do smede boje. 2-3 puta na dan, uredne konzistencije osim kad prekinem s Colospa onda je stolica kasasta.
Umoran sam i depresivan zbog svega,cesto me boli glava kaj je vjerojatno zbog smanjenog zeljeza u organizmu te ponekad lagane vrtoglavice kad ustanem iz stolice ili kreveta.
Moje pitanje je ,dali ova nagla anemija moze utjecati na apetit i kilazu i dali da radim kolonoskopiju radi mogucih tumorskih pojava te koliko je pouzdan kalprotektin
kao marker kolorektalnih karcinoma?

Hvala unaprijed

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Niske vrijednosti feritina ukazuju na slabe zalihe željeza u organizmu. Treba uvesti željezo, ali u obliku koji neće stvarati tegobe vašem osjetljivom probavnom sustavu – preporučila bih željezo-bisglicinat u dozi od 40 mg dnevno. Laboratorijski nalaz treba ponoviti nakon 3-4 mjeseca. Ako ne dođe do poboljšanja, preporuka je da se napravi kolonoskopija. Kalprotektin je marker upale, a ne kolorektalnih karcinoma. Vaš tumorski marker CA 19-9 je nizak te po svemu sudeći nema razloga za zabrinutost, međutim, treba ipak biti na oprezu. U prehranu uključite obilje zelenog lisnatog povrća, voća, juhe od crvenog mesa i kostiju, meso, ribu, jaja, kuhane žitne kaše, mahunarke. Pripazite da prehrana bude raznolika i redovita.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika