Controloc nakon operacije žuči

Poštovana,

u listopadu sam osjetila bolove u želudcu, probadanja s desne strane, mučile su me kiseline po grlu itd., imala kolike koje su se poslije pokazale napadima žuči.

Gastroskopija i kolonoskopija nisu ništa pokazale nego prozirni sekret u želudcu te da nemam helikobakter, a ultzv pokazao punu žučnu vrećicu pijeska, što mi je smetalo te je žučna vreća izvađena laparaskopski 26.2.

Dakle, prije skoro mjesec dana. Gastroenterologica mi je bila rekla da pijem Controloc 40 mg ujutro (svako jutro bi me budile mučnine prije nego uzmem Controloc) te mi simptomi nisu prošli mada su bili malo blaži preko dana pa mi je kirurg pri previjanju rane 2 tjedna od operacije rekao da bi kontrolor trebala piti u 2 puta po 20 mg, uvečer i ujutro, da bi te mučnine bile manje. Počela sam piti tako dakle otprije 10-ak dana i stvarno mi je lakše, evo, tek drugi dan da ujutro nemam gotovo nikakvu mučninu.

Ako sam ja njega razumila rekao je da 2 tjedna pijem, što ističe sad za 3-4 dana. (Već na previjanju šavova je rekao da bi me lagao skidao s Contoroloca, ali kad je skužio da sam ga krivo pila dao je ovako 2 tjedna).

Mjestimično ja još uvijek imam mukice i tupe bolove. 2 jutra prije ova sam imala i malo oštriju bol, a sada 2 dana niti mučninu. Moje pitanje: da li se s Controloca staje naglo, samo prestanem piti (kada muke skroz prođu ili pijem sve dok muke povremeno traju, ili uzmem taj dan po potrebi – smije li se) ili postupno stajem – npr. pijem samo uvečer ili ujutro par dana dok se želudac ne navikne na manju dozu pa stanem? Što vi preporučujete u mojoj situaciji?

Također, da li osoba bez žučne vreće cijeli život pazi da ne prelazi više od 3 mg masti po jednom jelu, odnosno 30 posto masti u dnevnoj prehrani, ili s vremenom kroz život krene jesti normalno kao davno?

Da li ću trebati izbjegavati cijeli život kavu, coca colu koju sam rijetko pila i ovako, ali za poneko slavlje bih popila čašu dvije, pizzu, da li ikad više fast food koji sam isto rijetko jela ili McDonalds itd., da li je ovo cjeloživotno? Mogu li se ugroziti ako nešto krivo s vremenom pojedem? Što je s čašom pive ili vina ili žestice na proslavama?

Sad kad sam ovo napisala vidim da nema za označiti kategoriju gastroenterolog, probat ću nutricionist ako možda vi znate ili imate kolegu jer pošto je korona ne mogu doći do liječnika ako nije hitno.

Hvala

24.3.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

nakon operacije žuči ili kolecistektomije mogu se javiti probavne smetnje poput dispepsije i dijareje. Budući da više nema koncentrirane žuči iz žučnog mjehura već u tanko crijevo pristiže nekoncentrirana žuč izravno iz jetre, mnogi bolesnici dugo ne podnose mast, međutim, tegobe su obično individualne. Pravilo kaže da bi se nakon operativnog zahvata potrebno je 4-6 tjedana pridržavati se uputa o bilijarnoj dijeti. 

Dijeta je sastavljena od lako probavljivih namirnica:

• kuhano  pileće iii juneće meso, bijela riba  u komadićima (kosano ili mljeveno)
• povrće kuhano i pasirano u obliku pirea
• voće u obliku kompota ili pirea,
• fermentirani mliječni proizvodi i mladi posni sir

Hrana ne smije biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela.

Namirnice koje treba izbjegavati:

  • Masne juhe, juhe od cvjetače i kupusa, indust.juhe
  • Pržena i pohana mesa, dimljena mesa, salame i trajne kobasice,paštete, mesne konzerve
  • Masne ribe (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, lignje, dagnje, rakovi
  • Sirova, kuhana, pečena i pržena jaja
  • Punomasno mlijeko, zreli, masni sirevi, sir dimljeni, vrhnje
  • Svježi, vrući kruh i pecivo, pržena tijesta, okruglice, valjušci, kroketi
  • Grah, bob, leća, grašak, slanutak, paprika, kupus, kiseli, kupus, krastavci, kelj, brokula, korabica, rotkvice, radič, restani, prženi i pečeni krumpir, gljive, mahune, hren, soja
  • Svinjska i guščja mast, majoneza, pržena i pregrijavana masnoća
  • Kolači s puno nadjeva, pržena i dizana tijesta, savijače, palačinke, čokolada
  • Sva alkoholna pića, hladni napici, gazirana pića
  • Crveni luk, češnjak, ocat, alkoholni, senf, umaci, začinska paprika, papar

S vremenom ćete moći postupno uvoditi i namirnice koje su manje preporučljive u ranoj postoperativnoj fazi. Najvjerojatnije se nećete morati cijeloga života odricati jela i hrane koje ste naveli, ali u početku budite pažljivi i umjereni. Za doziranje i prestanak primjene Controloca ćete se trebati dogovoriti s Vašim liječnikom.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]