Manjak Selena

Poštovani,
Vadila sam selen, te mi je ustanovljen manjak.
Selen: 73,9 μg/l (80-120)
Žensko sam, 26 god, ostale krvne pretrage su uredne osim isto nižeg željeza- 7 (8-30), nalazi štitnjače uredni. Imam PCOS.
Zbog čega dolazi do manjka selena?
Na stranicama laboratorija gdje sam i vadila krv, pišu zastrašujuće stvari od malignih bolesti do kardiovaskularnih oboljenja i slično te da je manjak Selena vrlo rijetka pojava?
Ja sam relativno mlada, pa sam se i zabrinula.
Trebam li piti selen? Kupila sam Solgar Selen te popila jednu tabletu.
Ili bi bilo bolje da u vidu prehrane nadoknadim selen? Što predlažete?
Ako bi trebala piti selen onda u kojoj dozi? Te u kojim namirnicama ima najviše Selena?
Te za kraj, jel ta razina Selena kod mene nešto zbog čega se treba brinuti te napraviti još neke preglede ili pretrage?
Oprostite na opširnosti,
Hvala i ugodan dan.

22.7.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Nema straha ni rizika za nikakve veće probleme. Dobro da ste otkrili manjak, a pripravak koji ste kupili slobodno nastavite primjenjivati kroz 3 mjeseca, 100 mcg dnevno i potom možete opet napraviti laboratorijsko određivanje.
Možete uzeti i neki pripravak niže doziranog željeza, npr u obliku hem-željeza, zbog snižene vrijednosti željeza.
Prehrana treba biti raznolika, sadržavati sve skupine namirnica, a posebnu pažnju obratite na orašaste plodove (uključujući brazilske oraščiće), dva do tri puta tjedno jedite i crveno meso, zeleno lisnato povrće, bobičasto voće zbog željeza.
Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]