Možete li mi protumačiti CT nalaz prsnog koša?

Što znači ovo u muževom pet ct nalazu:
“U VI. segmentu lijevog donjeg režnja nepravilna konsolidacija plućnog parenhima s pojačanom akumulacijom FDG je vjerojatno upalne etiologije.”
Nitko na Jordanovcu to ne spominje, a njega stalno boli u leđima ispod lijeve lopatice.
Inače ima dijagnosticiran rak i prima kemo + zračenja (2 do danas) :
U jezgri lijevog gornjeg plućnog režnja vidi se infiltrativno prokiferativni proces s patološkom metaboličkom aktivnošću koji infiltrira medijastinum, uključuje i vjerojatno infiltrira lijevu arteriju subklaviju te priliježe uz i vjerojatno infiltrira stijenku luka aorte, okludira lijevu granu plućne arterije kao i bronh za lijevi gornji režanj u užem smislu, a sužava i početni dio bronha za lingulu.
Od 19.5. 2022. je u obradi i liječenju

21.7.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Ovdje se radi o CT nalazu prsnog koša, što je pretraga koja na vrlo detaljan način prikazuje ispitivana tkiva. Ova pretraga je vjerojatno poduzeta u cilju kontrole uspješnosti započete kemoterapije ili je to možda nalaz iz razdoblja prije započetog onkološkog liječenja. Kod Vašeg supruga je započeto liječenje te će sve potrebno biti ordinirano kako to nalazi budu zahtijevali. Kod Vašeg supruga radi se o malignoj bolesti koja je infiltrirala i neke okolne organe i tkiva sredoprsja. Bolovi koje pacijent osjeća mogu potjecati od mjesta oštećenja, ali može se raditi i o prenesenoj boli u druge dijelove prsišta, ovisno o putevima prijenosa odgovarajućih živačanih spletova. Ukoliko imate bilo kakvu dilemu, razgovarajte s onkologom prilikom sljedećeg posjeta specijalisti ili radiologu jer je važno da točno opišete smetnje koje su se možda pojavile u razdoblju od posljednje kemoterapije, odnosno zračenja. Liječenje ove bolesti je zahtjevno te stoga Vaš suprug treba vašu punu i konstruktivnu podršku.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika