Boli me uho, nema upale, što da napravim?

Poštovani,
boli me uho već više od 2 mjeseca, krv je ok – dr. kaže nema upale, pogledala je uho i grlo i kaže nema upale. Ipak, pila sam i antiobiotik i stavljala kapi… Pijem brufene za bol. Zubi su mi koliko znam ok. Kud da idem, što da radim … Hvala, lp

21.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Bol uha najčešće se javlja kroz upalu u srednjem uhu i vanjskom slušnom kanalu. Postoje i drugi uzroci uhobolje (sekundarne otalgije), npr.: bolesti zuba ili temporomandibularnog zgloba (disfunkcije čeljusnog zgloba ili bolovi u području čeljusti i lica), bolesti ždrijela i grkljana, nervne upale lica, problemi s vratnom kralježnicom, upala parotidne žlijezde, promjene tlaka zraka (npr. kod ronjenja i letenja, ali i u slučaju eksplozije ili udaraca na uho).

Probleme u području čeljusti također mogu pratiti bolovi u uhu i glavi. Problemi koji mogu dovesti do bolova u ušima su: ukočeni mišići za žvakanje, deformacije ugriza, izbijanje umnjaka, upale u čeljusti. Pored uhobolje mogu se pojaviti: bolovi u zubima, bolovi u temporomandibularnom zglobu, krvarenje desni, glavobolja, bolovi u mišićima oko ramena i vrata zbog ukočenih mišića za žvakanje.

Takvi simptomi mogu biti povezani i s problemima oko vratne kralježnice. Ako je to slučaj, obično dolazi do dodatnih bolova kod pomicanja vratne kralježnice.

Otiđite za svaki slučaj na pregled kod stomatologa, po potrebi napravite slikovne pretrage zuba i čeljusti. Ukoliko većinu dana sjedite, osobito pred računalom, razmislite o napetosti u vratu u kojem slučaju biste mogli umanjiti nelagodu vježbama medicinske gimnastike po preporuci fizijatra.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika