Bolovi u trbuhu

Pozdrav,

već dugi niz godina mi se događaju čudni, tupi, podmukli bolovi u desnoj strani trbuha, otprilike nekoliko prstiju udesno od pupka. Inače sam imala faze gdje me ništa ne boli dugi period, a kad god bi se požalila doktorima, poslali bi me na par pretraga, sve bi ispalo ok i to bi se zanemarilo. Sad me već skoro 20ak dana boli na istoj toj strani i pomalo ispod desnog rebra, ne kroz cijeli dan, već ovisi i o položaju u kojem ležim/stojim/sjedim, ali me svako toliko ta tupa bol podsjeti da je još prisutna. Do sad sam vadila krv i mikrobiološki stolicu s čime je sve ok, ali čekam prvi pregled kod gastroenterologa koji je tek za neka 3 tjedna, a kako mene ovo izrazito muči i zabrinjava, zanima me postoji li nešto što mogu napraviti? Stolica mi je inače ok, nemam drugih simptoma osim jake nadutosti nakon što pojedem određenu hranu i pijem oko mjesec dana probiotike. lp

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Tupi i podmukli bolovi najčešće proizlaze iz probavnih organa i većinom se odnose na crijeva. To mogu biti upalni procesi ili funkcionalni poremećaji. Bolovi u trbuhu su česti simptomi, međutim ukoliko se ne pojačava njihov intenzitet, obično ne predstavljaju veći zdravstveni problem. Nadutost je važan znako koji opisujete i vjerojatno biste odgovarajučom prehranom postigli znatan napredak. Poslušajte savjete gastroenterologa i potražite dodatne informacije i upute nutricionista.
Inače. prsni koš je satkan od brojnih koštanih i zglobnih struktura, povezanih hrskavičnim, ligamentnim i mišićnim vezama. Svaka od navedenih struktura može biti izvor boli. Ovakva bol je ovisna o pokretu odnosno položaju tijela, a ponekad se pojačava udahom. Pritisak na bolno mjesto ili dlanom na čitav prsni koš može pogoršati bol, dok kratkotrajna masaža ponekad može riješiti čitav problem. Bol nije praćena drugim simptomima, a obično se javlja se u mirovanju ili nakon određene fizičke aktivnosti. U slučaju da ne traje dulje od 24 sata smatramo je bezopasnom i možemo je tretirati lijekovima protiv boli (npr. ibuprofen). U protivnom je uputno javiti se liječniku. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika